ΔΥΠΑ: Από την Πρωτοχρονιά αλλάζει και η λίστα των ανέργων

Τι να προσέξουν οι ωφελούμενοι άνεργοι
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε δίνει κίνητρο στους μακροχρόνια ανέργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας,

Με την... αλλαγή του χρόνου, έρχονται αλλαγές με την ενεργοποίηση «εκκαθάρισης» της λίστας ανέργων από τη ΔΥΠΑ.

Ήδη έχει αρχίσει η έκδοση των απαιτούμενων εφαρμοστικών εγκυκλίων, ώστε να υιοθετηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση παροχών και επιδομάτων, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τις πρώτες εβδομάδες του 2023 θα κληθούν οι μακροχρόνια άνεργοι για διάστημα άνω των πέντε ετών, να συντάξουν το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης τους με τη βοήθεια ειδικού συμβούλου της ΔΥΠΑ, προκειμένου να αρχίσει η αναζήτηση της κατάλληλης θέσης εργασίας.

Πότε διαγράφονται από το Μητρώο Ανέργων

Σε περίπτωση που οι άνεργοι δεν προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ θα διαγραφούν από τη λίστα της ΔΥΠΑ για έξι μήνες και θα πάψουν να απολαμβάνουν τις επιπλέον παροχές, όπως για παράδειγμα δωρεάν μετακίνηση, επιπλέον μοριοδότηση κ.τ.λ.

Επίσης, ο νέος νόμος που ψηφίστηκε δίνει κίνητρο στους μακροχρόνια ανέργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς με την κατάρτιση του σχεδίου δράσης τους θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ, εφόσον δεν λαμβάνουν κάποια άλλη επιδότηση ή παροχή.

Από το Μητρώο Ανέργων διαγράφονται για δύο χρόνια και διακόπτεται η καταβολή ακόμη και του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις αποδοχής κατάλληλων θέσεων εργασίας.

Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα «κοπούν» κάποιες παροχές σε είδος, όπως είναι δωρεάν μετακίνηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και παροχές ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε νέους και μακροχρόνια ανέργους, προβλέπουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν δεκάδες μακροχρόνια άνεργοι με υψηλά εισοδήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ακίνητη περιουσία, αυτοί παραμένουν στη λίστα της ΔΥΠΑ για περισσότερους από 6 μήνες και συνεχίζουν να απολαμβάνουν παροχές, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ και βρίσκει δουλειά κατά την περίοδο της επιδότησης του από τον ΟΑΕΔ, δεν θα χάνει εντελώς το επίδομά του, αλλά θα παίρνει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότηση του ταυτόχρονα με την καταβολή του μισθού του.

Έτσι, το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αναζητούντος εργασία σε εργοδότη, στον οποίο είχε απασχοληθεί τα δύο έτη πριν από την εγγραφή του στο Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram