ΔΥΠΑ: Ανατροπή σε 12 παροχές – Ποιοι άνεργοι χάνουν τα ωφελήματα

Ποια η σχέση με το επίδομα θέρμανσης

Τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για το επίδομα θέρμανσης θα κρίνουν το εάν ένας άνεργος θα συνεχίσει να λαμβάνει δώδεκα παροχές της ΔΥΠΑ.

Ο λόγος είναι πως τα συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια θα λειτουργούν ως «κόφτης» και για τις παροχές της ΔΥΠΑ.

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ τονίζει πως ο συγκεκριμένος «κόφτης» δεν αφορά στην τακτική επιδότηση ανεργίας.

Επίσης, δεν αφορά στο ειδικό εποχικό βοήθημα, στο επίδομα μακροχρονίως ανέργων και στο βοήθημα ανεξαρτήτως και αυτοτελώς απασχολούμενων.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, που θα εφαρμοστούν τώρα και για τις παροχές της ΔΥΠΑ, είναι ίδια με τα περυσινά.

Δηλαδή, 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για τον έγγαμο και προσαυξάνονται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Υπάρχει επίσης όριο και στην αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, που θα ανέλθει φέτος στα 200.000 ευρώ το άτομο από 180.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ θα διατηρηθεί στα 300.000 ευρώ για ζευγάρι.

Όσοι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ θα διαπιστωθεί ότι έχουν υψηλότερα εισοδηματικά όρια από τα παραπάνω θα χάσουν τις εξής παροχές - ωφελήματα:

1) Μοριοδότηση στις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ.

2) Μοριοδότηση σε προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

3) Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

4) Δυνατότητα Συμμετοχής στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα.

5) Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων.

6) Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

7) Ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.

8) Παροχές που απευθύνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόκειται για υπηρεσίες που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας).

Επίσης, τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια τίθενται στις παροχές που έχουν σχέση με κάλυψη ασθένειας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση.

Οι παροχές αυτής της κατηγορίας είναι:

9) Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών.

10) Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους Ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών.

11) Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρόνιους Ανέργους, 55 ετών και άνω.

12) Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρόνιων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος.

Ειδικά για το επίδομα ανεργίας δεν τίθεται θέμα επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτός άλλωστε είναι ο κανόνας σε όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν παροχές που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την ανεργία.

Αυτές είναι η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, για τις οποίες θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που διέπει τη χορήγησή τους.

Από τα στοιχεία της ΔΥΠΑ προκύπτει ότι σχεδόν 40.000 άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Οργανισμού για περισσότερο από έναν χρόνο, έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, ενώ περισσότεροι από 15.000 άνεργοι από αυτές τις εισοδηματικές κατηγορίες είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερα από πέντε χρόνια.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram