Δώρο Πάσχα 2024: Υπολογίστε το με βάση το νέο κατώτατο μισθό - Πότε οι πληρωμές
Όσα πρέπει να ξέρετε - Οι αυξήσεις σε επίδομα ανεργίας και παροχές
Με βάση την αύξηση στον κατώτατο μισθό θα υπολογιστεί το δώρο Πάσχα 2024 που θα λάβουν εργαζόμενοι και επιδοτούμενοι άνεργοι.
Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός στα 830 ευρώ μεικτά για τους εργαζομένους που τέθηκε σε ισχύ από 1η Απριλίου, θα επηρεάσει και το δώρο Πάσχα, όπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Οι αυξήσεις σε επίδομα ανεργίας και παροχές
Στον AΝΤ1 βρέθηκε σήμερα το πρωί η υπουργός Εργασίας, όπου και τόνισε ότι πέρα από τον κατώτατο μισθό, αύξηση θα σημειωθεί μεταξύ άλλων και στο επίδομα ανεργίας το οποίο θα φτάσει τα 510 ευρώ.
Ακόμα, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στον στόχο που έχει τεθεί και που θέλει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε δύο χρόνια. Στόχος είναι «στο τέλος του 2027 να είναι 950 ευρώ», είπε.
Νέες ρυθμίσεις θα γίνουν και αναφορικά με άλλες κατηγορίες απασχολούμενων. «Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται και σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν για το αν πιστεύει η υπουργός ότι η αύξηση του κατώτατου κατά 39 ευρώ είναι αρκετή δεδομένης της ακρίβειας, η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει συνεχή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στους εργοδότες και τα νοικοκυριά.
«Το σημαντικό είναι το νοικοκυριό να δει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις έχουμε μειώσει ήδη 5%», είπε η υπουργός, ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια.
Τι ισχύει με το Δώρο Πάσχα 2024
Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και εργάζονται είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου, είτε αορίστου χρόνου, δικαιούνται από τους εργοδότες τους επίδομα εορτών Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα 2024
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στους δικαιούχους τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Φέτος Μεγάλη Τετάρτη έχουμε την 1η Μαΐου.
Δεν υπάρχει δέσμευση για τον εργοδότη να καταβάλλει το δώρο νωρίτερα απ’ αυτές τις ημερομηνίες. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Όπως σημειώνει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ):
- το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στο ακέραιο εφ’ όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου.
- Όσοι από τους παραπάνω μισθωτούς δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται αναλογίας Δώρου Πάσχα, το οποίο υπολογίζεται σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο (ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής) για κάθε οκτώ (8) ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, αντίστοιχα καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.
- Δώρο Πάσχα ανάλογο με το χρόνο που διάρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν ήδη αποχωρήσει από την εργασία τους κατά το χρόνο καταβολής αυτού, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.
- Το δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.
- Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 19040/1981, καθώς και με βάση τη λοιπή σχετική νομοθεσία και νομολογία, παρατίθεται πίνακας με ενδεικτικές περιπτώσεις ο χρόνος των οποίων αφαιρείται ή δεν αφαιρείται από το χρόνο εργασιακής σχέσης προκειμένου να υπολογιστεί το Δώρο Πάσχα.
Πώς θα υπολογίσετε το Δώρο Πάσχα 2024
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ής Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα “τριήμερα ασθενείας”, δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Στον «πάγο» το έκτακτο Δώρο Πάσχα
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε προ ημερών πως έκτακτο «δώρο» για τους ευάλωτους (δηλαδή ένα επίδομα της τάξης των 200 – 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, ανέργους, άτομα με αναπηρία κτλ ) αυτό το Πάσχα δεν πρέπει να περιμένουμε, αφού δεν έχει προβλεφθεί στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. Αν υπήρχαν κάποιες σκέψεις, ίσως τελικά να μπήκαν οριστικά στον πάγο μετά και τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2023, που ήταν κατώτερα των προσδοκιών.
Υπολογισμός online δώρου Πάσχα
Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php