Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νέα απόφαση για τις εισφορές εργαζομένων σε αναστολή στη γουνοποιία
Την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν στο Δώρο Χριστουγέννων 2024 προβλέπει νέα υπουργική απόφαση για εργαζομένους σε επιχειρήσεις γουνοποιίας οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης.
Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις του κλάδου που επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, καθορίζει πώς θα εμφανιστούν οι εισφορές στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και τι θα συμβεί εάν κάποιος εργοδότης έχει ήδη καταβάλει τα αντίστοιχα ποσά.
Ποιες ασφαλιστικές εισφορές καλύπτει το κράτος
Ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει τόσο τις εισφορές του εργαζομένου όσο και εκείνες του εργοδότη για το μέρος του Δώρου Χριστουγέννων 2024 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα υπολογίσουν τις εισφορές πάνω στον ονομαστικό μισθό ή στο ονομαστικό ημερομίσθιο κάθε εργαζομένου. Επομένως, ως βάση υπολογισμού θα χρησιμοποιήσουν τις αποδοχές που θα ίσχυαν εάν η σύμβαση δεν είχε τεθεί σε αναστολή.
Η κάλυψη αφορά ασφαλιστικές εισφορές προς:
- τον e-ΕΦΚΑ
- το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)
Η ρύθμιση δεν αφορά το σύνολο του Δώρου Χριστουγέννων χωρίς διάκριση. Καλύπτει ειδικά τις εισφορές που συνδέονται με την περίοδο αναστολής.
Τι πρέπει να δηλώσουν οι εργοδότες στην ΑΠΔ
Οι επιχειρήσεις θα αποτυπώσουν τις εισφορές στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση για το Δώρο Χριστουγέννων 2024.
Συγκεκριμένα, θα δηλώσουν χωριστά:
- Την αναλογία του Δώρου που αντιστοιχεί στην πραγματική απασχόληση.
- Την αναλογία που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής της σύμβασης.
- Τυχόν αποδοχές που κατέβαλαν οικειοθελώς στους εργαζομένους.
- Αποδοχές που συνδέονται με προσωρινή διακοπή της αναστολής και επιστροφή στην εργασία.
Για το διάστημα της αναστολής, οι εργοδότες θα καταχωρίσουν τον ονομαστικό μισθό ή το ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της εργασιακής σχέσης. Η διαδικασία καλύπτει συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου, καθώς και πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Τι γίνεται με τις ΑΠΔ που έχουν ήδη υποβληθεί
Η απόφαση προβλέπει διόρθωση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που έχουν ήδη κατατεθεί, εφόσον αφορούν το Δώρο Χριστουγέννων 2024 και χρονικό διάστημα κατά το οποίο η σύμβαση βρισκόταν σε αναστολή.
Οι δηλώσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να εμφανίζουν διακριτά τις εισφορές που αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Με αυτόν τον τρόπο, οι ασφαλιστικοί φορείς θα μπορούν να ξεχωρίζουν το ποσό που βαρύνει το Δημόσιο από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της επιχείρησης.
Πώς αντιμετωπίζονται ποσά που καταβλήθηκαν ήδη
Για τον e-ΕΦΚΑ, οι εισφορές που έχει ήδη πληρώσει μια επιχείρηση και καλύπτονται από τη νέα ρύθμιση θα παραμείνουν ως πιστωτικό υπόλοιπο. Στη συνέχεια, ο φορέας θα τις συμψηφίσει με εισφορές επόμενων μισθολογικών περιόδων.
Αντίστοιχη δυνατότητα προβλέπεται και για το ΤΕΚΑ, αλλά με διαφορετική διαδικασία. Οι εργοδότες οφείλουν αρχικά να εξοφλήσουν πλήρως την ταυτότητα πληρωμής και δεν μπορούν να αφαιρέσουν μόνοι τους το κρατικά καλυπτόμενο ποσό.
Το ΤΕΚΑ θα εγγράψει το σχετικό ποσό ως πιστωτικό υπόλοιπο υπέρ της επιχείρησης και θα το συμψηφίσει με μελλοντικές εισφορές, αφού προηγηθεί η μεταφορά των χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Διασταυρώσεις με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
Ο e-ΕΦΚΑ και το ΤΕΚΑ θα διασταυρώσουν τα στοιχεία των ΑΠΔ με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επιπλέον, θα εξετάσουν στοιχεία απασχόλησης προηγούμενων μηνών και δεδομένα από το ιστορικό λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Οι έλεγχοι αποσκοπούν στην επιβεβαίωση:
- της διάρκειας της αναστολής
- των δηλωμένων αποδοχών
- του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών
- της υπαγωγής της επιχείρησης στα μέτρα στήριξης
Εάν οι υπηρεσίες εντοπίσουν ανακριβή στοιχεία, θα μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά πράξεις επιβολής εισφορών και βεβαιώσεις οφειλής.
Τι συμβαίνει αν μια επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος
Η απόφαση προβλέπει επιστροφή των ποσών στο Δημόσιο όταν, μετά τους ελέγχους, διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση δεν πληροί τους όρους της ρύθμισης.
Στην περίπτωση του e-ΕΦΚΑ, ο φορέας επιστρέφει στο Δημόσιο τις εισφορές που κάλυψε ο προϋπολογισμός. Στη συνέχεια, η επιχείρηση αναλαμβάνει την καταβολή τους μαζί με τον προβλεπόμενο τόκο εκπρόθεσμης πληρωμής.
Για το ΤΕΚΑ, η επιχείρηση καταβάλλει επίσης τις εισφορές με τις νόμιμες επιβαρύνσεις, ενώ το Ταμείο επιστρέφει στο Δημόσιο την κρατική χρηματοδότηση.
- 1 λεπτό πριν Πολιτική Προστασία: Ανακατανέμονται 27 θέσεις στην Κρατική Αρωγή
- 1 λεπτό πριν Χαρδαλιάς για κουνούπια: «Έχουμε αυξήσει κατά 30% τους φετινούς ψεκασμούς»
- 11 λεπτά πριν Τραμπ: «Δεν εμπιστεύομαι το Ιράν – Τα Στενά του Ορμούζ μας ανήκουν»








