Δωρεάν μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Κριτήρια επιλογής, δικαιολογητικά
Αποφασίστηκε η ίδρυση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή» του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η προαγωγή της επιστήμης της Γεωπονίας, στο γνωστικό πεδίο της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων – Σκοπός προγράμματος
Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι να συμβάλλει αφενός στη διεύρυνση των γνώσεων στον Τομέα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής και αφετέρου στη δημιουργία νέων επαγγελματικών διεξόδων για τους πτυχιούχους του Τμήματος Γεωπονίας και άλλων συναφών Τμημάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα για τη συνέχιση των σπουδών τους στην Ελλάδα και αποφυγή απώλειας των διακεκριμένων πτυχιούχων στο εξωτερικό. Επιπλέον στόχος είναι, η παροχή χρήσιμων και σύγχρονων γνώσεων σε πτυχιούχους που απασχολούνται ήδη επαγγελματικά σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες στο χώρο των τροφίμων, ώστε να διευρύνουν και να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους. Συγκεκριμένα, το παρόν Π.Μ.Σ. είναι σχεδιασμένο να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων τροφίμων, μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε μια κρατική αρχή (δημόσιοι οργανισμοί ελέγχου), στον ακαδημαϊκό χώρο ή σε άλλους οργανισμούς (εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, κ.τ.λ.). Επιπροσθέτως, οι απόφοιτοι που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή υπό την επίβλεψη των διδασκόντων του Π.Μ.Σ.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων – Κατηγορίες και κριτήρια επιλογής υποψηφίων
Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών των Τμημάτων Γεωπονίας, Επιστήμης Τροφίμων, Χημείας, Κτηνιατρικής, Χημικών Μηχανικών, Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας ή συναφών Τμημάτων ΑΕΙ (ήτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, τα οποία αποτιμώνται σε μόρια (με συνολικό άθροισμα 100), περιλαμβάνονται:
- Η βαθμολογία σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα, με βαθμολογική κλίμακα δώδεκα έως είκοσι (12 – 20), με συντελεστή αξιολόγησης 1 και μέγιστη βαθμολογία τα είκοσι (20) μόρια (20 x 1=20). Το μάθημα της ξένης γλώσσας δεν λαμβάνει συντελεστή αξιολόγησης και αρκεί η επιτυχής εξέτασή του
- Ο βαθμός πτυχίου, με βαθμολογική κλίμακα πέντε ως δέκα (5 – 10), με συντελεστή αξιολόγησης 2 και μέγιστη βαθμολογία τα είκοσι (20) μόρια (10 x 2=20). Ο αριθμός μαθημάτων σχετικών με την Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή με ανώτατο όριο τα 30 μαθήματα, συντελεστή αξιολόγησης 1 και μέγιστη βαθμολογία τα τριάντα (30) μόρια (1 x 30=30)
- Η ερευνητική εμπειρία βάσει συγγραφής εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων ή συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα (μέγιστο 5 μόρια)
- Οι διακρίσεις σπουδών (π.χ. βραβεύσεις, υποτροφίες) (μέγιστο 5 μόρια)
- Η προφορική συνέντευξη του/της υποψηφίου/ας από αρμόδια επιτροπή (15 μόρια)
- Η επαρκής γνώση της Αγγλικής γλώσσας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή, σε επίπεδο που ορίζεται από την Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. (άριστη γνώση: 5 μόρια, πολύ καλή γνώση: 2)
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων – Δικαιολογητικά
Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί/κες φοιτητές/τριες θα πρέπει να υποβάλουν εμπρόθεσμα τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Αίτηση
- Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
- Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων ελληνικού ΑΕΙ ή σε περίπτωση πτυχιούχων ΑΕΙ της αλλοδαπής, πιστοποιητικό αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., καθώς και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτών με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων
- Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία όλων των προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο αναγράφεται και ο ακριβής βαθμός του πτυχίου
- Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας
- Οι αλλοδαποί καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας πανεπιστημιακού ιδρύματος ή ελληνικό απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή πτυχίο ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος.
- Αποδεικτικά ερευνητικών δραστηριοτήτων, επιστημονικών δημοσιεύσεων ή διακρίσεων (αν υπάρχουν). (Διευκρινίζεται ότι στην κατηγορία των δημοσιεύσεων εντάσσονται μόνο άρθρα σε διεθνή περιοδικά του SCIE (Science Citation Index Expanded) ή ESCI (Emerging Sources Citation Index) ή ανακοινώσεις/περιλήψεις σε επιστημονικά συνέδρια και με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται διακριτά το όνομα του υποψηφίου)
- Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (αν υπάρχουν). (Διευκρινίζεται ότι δεκτά γίνονται μόνο αποδεικτικά εμπειρίας σε θέσεις με γνωστικό αντικείμενο συναφές της “Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής”)
- Πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της Αγγλικής γλώσσας (επιπέδου τουλάχιστον Β2), σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από τον ΑΣΕΠ
- Δύο (2) φωτογραφίες τύπου δελτίου ταυτότητας (διαστάσεων 3,6 x 3,6 cm). Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι καλής ποιότητας και πρόσφατες
- Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 στην οποία να δηλώνεται ότι όλα τα υποβληθέντα δικαιολογητικά είναι γνήσια και πρωτότυπα, είτε ακριβή φωτοαντίγραφα των γνησίων πρωτοτύπων
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων – Διαδικασία επιλογής
Για το πανεπιστημιακό έτος 2023-24, η αξιολόγηση των υποψήφιων για την εισαγωγή τους στο ΠΜΣ περιλαμβάνει:
- γραπτές εξετάσεις σε τρία μαθήματα υποβάθρου της Επιστήμης Τροφίμων (Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων, Χημεία Τροφίμων). Η εξέταση για τους υποψηφίους γίνεται σε δύο από τα τρία αυτά μαθήματα, κατόπιν επιλογής τους
- γραπτές εξετάσεις για την επάρκεια ή μη της γνώσης των υποψηφίων στην Αγγλική γλώσσα
- προφορική συνέντευξη των υποψηφίων
Η αξιολόγηση των υποψήφιων για την εισαγωγή τους στο ΠΜΣ θα γίνει τη Δευτέρα 18/9/2023. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο Νέο Κτίριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρόκτημα.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων – Αιτήσεις, διάρκεια, αριθμός εισακτέων
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι από τη Δευτέρα 03 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023.
Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση: evgeniac@agro.auth.gr. Στη συνέχεια, κατά τις εγγραφές, οι επιτυχόντες θα πρέπει να προσκομίσουν τα πρωτότυπα όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Για υποστήριξη κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αίτησης, τα άτομα που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2310991631, καθώς και ηλεκτρονικά αποστέλλοντας e-mail στις διευθύνσεις: evgeniac@agro.auth.gr και amichail@agro.auth.gr.
Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών είναι εντατικό και η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα και μία θερινή περίοδος.
Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 20 μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/ήτριες.
Δεν προβλέπονται τέλη φοίτησης για τους φοιτητές του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.
Η αξιολόγηση των υποψήφιων για την εισαγωγή τους στο ΠΜΣ θα γίνει τη Δευτέρα 18/9/2023. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο Νέο Κτίριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρόκτημα.