Διπλάσιες δόσεις ρύθμισης για ασφαλιστικές οφειλές

Σε 24 μηνιαίες δόσεις, αντί για 12 που ίσχυε έως τώρα
Πρόκειται, ουσιαστικά για διπλασιασμό των δόσεων, που πλέον θα ισοσκελιστούν με εκείνες του υπουργείου Οικονομικών.

Σε 24 μηνιαίες δόσεις, αντί για 12 που ίσχυε έως τώρα, θα μπορούν εφεξής να αποπληρώσουν το χρέος τους από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών όσοι οφειλέτες το επιθυμούν.

Πρόκειται, ουσιαστικά για διπλασιασμό των δόσεων, που πλέον θα ισοσκελιστούν με εκείνες του υπουργείου Οικονομικών.

Η σχετική προαναγγελία έγινε χθες από το βήμα της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συζήτηση που αφορούσε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενσωματωθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών και αφορά χρέη προς τη φορολογική διοίκηση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι την 1η Ιανουαρίου 2023 πρόκειται να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης τόσο για τους συνταξιούχους, όσο και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ν», θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις, που «ξεπαγώνουν» για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το ποσοστό τους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής κατά την τριετία που συμπληρώνεται σήμερα από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Υπογράμμισε, ότι η ανεργία μειώθηκε στο 12,5%, από 17,2% που ήταν τότε, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε δύο φορές ο κατώτατος μισθός, φτάνοντας στα 713 ευρώ μικτά, από 650 ευρώ.

Ουσιαστικά, προκύπτει μια αύξηση εισοδήματος στα επίπεδα των 1000 ευρώ ετησίως, αν συνυπολογιστεί και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όσους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα (περίπου 600.000 άτομα).

Πρόσθεσε, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια το εργατικό δυναμικό της χώρας ξεπέρασε τα 4 εκατ. άτομα.

Στο πεδίο των συντάξεων, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών που έχουν γίνει και υπογράμμισε ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν απονεμηθεί όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2021.

Επίσης, σημείωσε ότι την τελευταία τριετία έγιναν αυξήσεις έως 7% σε 225.000 συνταξιούχους (επί συνόλου άνω των 2,5 εκατομμυρίων), ενώ δόθηκαν και αναδρομικά σε 1,2 εκατ. εξ αυτών.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram