Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τη μεταφορά του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ στον νέο ΟΣΕ

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τη μεταφορά του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ στον νέο ΟΣΕ

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τη διαδικασία μεταφοράς του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ στον νέο ΟΣΕ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στη διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας.

Την απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενιαία εποπτεία του σιδηροδρομικού στόλου.

Η μεταφορά του τροχαίου υλικού

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, και βάσει του ν. 5167/2024, η διαχείριση του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού που μέχρι σήμερα ασκούσε η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., μεταβιβάζεται πλέον στην εταιρεία Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε. (ΟΣΕ).

Η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της συγχώνευσης της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. με τον ΟΣΕ Α.Ε., που αποφασίστηκε με το πρακτικό της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 29 Αυγούστου 2025.

Προθεσμία μιας εβδομάδας για παράδοση

Από την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, η ΓΑΙΑΟΣΕ υποχρεούται εντός επτά ημερών να παραδώσει στη Σιδηρόδρομοι Ελλάδος:

  • Όλες τις συμβάσεις μίσθωσης τροχαίου υλικού και τα παραρτήματά τους,
  • Τις λίστες του μισθωμένου τροχαίου υλικού,
  • Και τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ΟΣΕ θα αναλάβει την πλήρη καταγραφή του τροχαίου υλικού, εντός έξι μηνών, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

Τεχνική αξιολόγηση και έλεγχος

Η Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε. αναλαμβάνει πλέον την τεχνική αξιολόγηση τόσο του μισθωμένου όσο και του μη μισθωμένου σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού.

Η διαδικασία περιλαμβάνει:

  • Ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των μονάδων,
  • Αξιολόγηση της επιχειρησιακής κατάστασης και του βαθμού συντήρησης,
  • Υπολογισμό διάρκειας ζωής κάθε οχήματος,
  • Και έλεγχο συμμόρφωσης με τα πρότυπα της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η τεχνική αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 12 μήνες, με τη σύνταξη Αναφοράς Τεχνικού Ελέγχου (Due Diligence) για κάθε μονάδα.

Ο ΟΣΕ αναλαμβάνει πλήρως τις αρμοδιότητες της ΓΑΙΑΟΣΕ

Από την ημερομηνία ισχύος της ΚΥΑ, ο ΟΣΕ υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που είχε η ΓΑΙΑΟΣΕ ως διαχειρίστρια του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, εκτός από τις συμβάσεις που αφορούν νομικές ή άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Η απόφαση αυτή στοχεύει στην ενιαία διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών, στη βελτίωση της συντήρησης, αλλά και στην ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr