Διαθήκες: Ποια ριζική αλλάγη «φρενάρει» τις καθυστερήσεις

Από την 1η Νοεμβρίου 2023 καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης διαθηκών στο Πρωτοδικείο, μια διαδικασία που μέχρι σήμερα δημιουργούσε μεγάλες καθυστερήσεις για τους κληρονόμους.
Πλέον, η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω συμβολαιογράφων, οι οποίοι θα αναρτούν τις διαθήκες σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να επιταχύνεται η διεκπεραίωση.
Η αλλαγή αυτή βάζει τέλος σε καθυστερήσεις που έφταναν ακόμα και τον ένα χρόνο μέσω των πρωτοδικείων. Στόχος είναι η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, με στόχο τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών.
Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα μειώσει σημαντικά τον όγκο εργασίας στα δικαστήρια και θα εξασφαλίσει πιο γρήγορη πρόσβαση των κληρονόμων στα περιουσιακά στοιχεία.
Επίσης, αν κάποιος κληρονόμος καταθέσει διαθήκη στο Πρωτοδικείο Αθηνών μέχρι 31 Οκτωβρίου, αυτή θα παραμείνει σε ισχύ και θα λάβει ημερομηνία για τον Νοέμβριο του 2026.
- 9 λεπτά πριν Συναγερμός στον Πειραιά: Όχημα έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι – Μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού
- 16 λεπτά πριν Νέα βίντεο απόδρασης του κρατούμενου από τις φυλακές Κορυδαλλού
- 23 λεπτά πριν Πανελλήνιες 2026: Σε ποια μαθήματα εξετάζονται σήμερα (4/6) οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ















