Διαγράφονται πρόστιμα 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις που που είναι μηδενικές, πιστωτικές ή για όσες προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ.
Η κατάργηση του προστίμου προβλέπεται στο άρθρο 35 που συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προτείνεται, η μη επιβολή προστίμου και στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας από την οποία το ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή είναι έως 100 ευρώ.
Η πρόβλεψη αυτή σκοπό είχε τον εξορθολογισμό της αρχικής διατάξεως, προκειμένου το ύψος του προστίμου να μη λειτουργεί ως αντικίνητρο για την τακτοποίηση της ορθής φορολογικής εικόνας από μέρους των φορολογουμένων και της εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η μη επιβολή προστίμου προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ επέβαλε πρόστιμα σε τουλάχιστον 120.000 φορολογούμενους για την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ όλων των εποχών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ φέτος υποβλήθηκαν σχεδόν 125.000 εκπρόθεσμες δηλώσεις από φορολογούμενους που έχασαν την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τιμωρήθηκαν με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, όπως και χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 250 και 500 ευρώ.
Αναλυτικά τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις έχουν ως εξής: