Διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ–Δημόσιο: Τι αλλάζει στη σύνταξη και ποια «ψιλά γράμματα» πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι

Διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ–Δημόσιο: Τι αλλάζει στη σύνταξη και ποια «ψιλά γράμματα» πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι
Τι αλλάζει στη σύνταξη και ποια «ψιλά γράμματα» πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Για χιλιάδες εργαζόμενους που ξεκίνησαν ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα (πρ. ΙΚΑ) και στη συνέχεια διορίστηκαν στο Δημόσιο, η έξοδος στη σύνταξη δεν είναι απλή υπόθεση «μετράω χρόνια και φεύγω».

Το κρίσιμο σημείο είναι ο συνυπολογισμός χρόνων (διαδοχική ασφάλιση) και το ποιος φορέας θεωρείται αρμόδιος για την απονομή, γιατί από εκεί μπορεί να εξαρτηθούν τόσο οι προϋποθέσεις (ένσημα/όρια ηλικίας) όσο και η ταχύτητα της διαδικασίας.

Τι είναι η διαδοχική ασφάλιση (και γιατί έχει “κόφτη” ημερομηνίας)

Ως διαδοχική ασφάλιση περιγράφεται ο χρόνος που έχει διανυθεί σε περισσότερους από έναν πρώην ασφαλιστικούς φορείς και μπορεί να συνυπολογιστεί για θεμελίωση και υπολογισμό σύνταξης. Η σύγχρονη πρακτική/ορισμός στη διοικητική πληροφόρηση του e-ΕΦΚΑ «δένει» τον διαδοχικό χρόνο με ασφάλιση που έχει πραγματοποιηθεί έως 31/12/2016 σε διαφορετικούς φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Με απλά λόγια: αν έχεις χρόνια σε ΙΚΑ και μετά στο Δημόσιο, δεν “χάνονται” — αλλά ο τρόπος που θα τα «δέσεις» στην αίτηση έχει σημασία.

Ποιο είναι το βασικό «κλειδί» για Δημόσιο με προηγούμενο ΙΚΑ

Στην πράξη, για να απονεμηθεί σύνταξη ως δημόσιος υπάλληλος με διαδοχική ασφάλιση, εμφανίζεται ως κεντρική προϋπόθεση το να έχεις στο Δημόσιο 1.000 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 300 ημέρες να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της ασφάλισης/την έξοδο. Αυτό είναι από τα σημεία που επανέρχονται συστηματικά στις σχετικές αναλύσεις/οδηγίες για τις περιπτώσεις Δημόσιου με διαδοχική ασφάλιση.

Γιατί είναι σημαντικό;
Γιατί αν δεν «πιάνεις» αυτά τα ελάχιστα στο τελευταίο ταμείο/κλάδο που κρίνεται αρμόδιος, μπορεί να αλλάξει η διαδρομή απονομής (και να χρειαστεί διαφορετική διερεύνηση προϋποθέσεων).

Πώς επηρεάζει το ποσό της σύνταξης

Μετά τον ν. 4387/2016 και τις μεταγενέστερες ρυθμίσεις/οδηγίες εφαρμογής (με κομβική αναμόρφωση για τη διαδοχική ασφάλιση από τον ν. 4670/2020 και την εγκύκλιο e-ΕΦΚΑ 50/2020), ο υπολογισμός ακολουθεί τη λογική ότι εξετάζονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που “γεννιούνται” από τους χρόνους και καταβάλλεται το συμφερότερο/μεγαλύτερο ποσό, με κανόνες που αποτυπώνονται στις σχετικές εγκυκλίους/παραδείγματα.

Και επειδή πολλοί ρωτούν «ωραία, αλλά τι παίρνω τελικά;»: η κύρια σύνταξη αποτελείται από εθνική + ανταποδοτική. Στο Δημόσιο, σύμφωνα με e-ΕΦΚΑ, από 1/1/2026 το πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης αναφέρεται στα 446,87 €.
Το υπόλοιπο (ανταποδοτική) εξαρτάται από συντάξιμες αποδοχές, έτη ασφάλισης και ποσοστά αναπλήρωσης (και όχι μόνο από το “τελευταίο” Ταμείο).

Τα 3 σημεία που «καίνε» στις περιπτώσεις ΙΚΑ → Δημόσιο

Ο “αρμόδιος” φορέας και οι ελάχιστες ημέρες στο Δημόσιο: Αν δεν καλύπτονται οι ελάχιστες ημέρες/η πενταετία, αλλάζει το πώς θα τρέξει η απονομή και ποιο πλαίσιο προϋποθέσεων θα εξεταστεί πρώτο.

Δήλωση συνυπολογισμού: Στις οδηγίες/παραδείγματα εφαρμογής επισημαίνεται ότι η επιλογή/δήλωση για συνυπολογισμό του διαδοχικού χρόνου είναι κρίσιμη και αντιμετωπίζεται ως δεσμευτική στο πλαίσιο της διαδικασίας (γι’ αυτό και θέλει προσοχή πριν την αίτηση).

Καθυστερήσεις λόγω “τμηματικών” ελέγχων: Η διαδοχική ασφάλιση συχνά σημαίνει περισσότερες διασταυρώσεις χρόνων/δεδομένων και μπορεί να τραβήξει χρονικά την απονομή, ειδικά όταν υπάρχουν κενά, παράλληλοι χρόνοι ή ασάφειες σε ένσημα/μητρώα.

Μικρό παράδειγμα (για να γίνει εικόνα)

Έστω ασφαλισμένος με 12 χρόνια ΙΚΑ και 23 χρόνια Δημόσιο.

Για τη θεμελίωση και τον υπολογισμό, ο χρόνος μπορεί να συνυπολογιστεί ως σύνολο (διαδοχική), αλλά εξετάζεται με τους κανόνες που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις πολλαπλών φορέων.

Η τελική κύρια σύνταξη θα «χτιστεί» ως εθνική + ανταποδοτική, με το πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης το 2026 να αναφέρεται στα 446,87 € (αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για πλήρη εθνική).

  • Τι να κάνει πρακτικά κάποιος πριν καταθέσει αίτηση
  • Να ελέγξει αν στο Δημόσιο καλύπτει τις 1.000 ημέρες και τις 300 στην τελευταία 5ετία (όπου εφαρμόζεται αυτό το κριτήριο).
  • Να συγκεντρώσει στοιχεία χρόνου (βεβαιώσεις/καταχωρίσεις) για να μην «κολλήσει» η διασταύρωση μεταξύ πρώην φορέων.
  • Να είναι πολύ προσεκτικός στη δήλωση/επιλογή συνυπολογισμού διαδοχικού χρόνο
Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr