ΔΕΘ: Τα μέτρα και οι «εκπλήξεις» που περιλαμβάνει το πακέτο Μητσοτάκη

Τι αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός
Πιθανόν να υπάρξουν «εκπλήξεις», οι οποίες δεν έχουν διαρρεύσει και θα δώσουν «αναπάντεχη» ανάσα στους καταναλωτές.

Ένα νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το Σαββατοκύριακο στην 86η ΔΕΘ, το οποίο θα στοχεύει, κυρίως, τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των μέτρων που έχουν ήδη διακινούνται στον Τύπο ή έχουν περιγράψει υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πιθανόν να υπάρξουν «εκπλήξεις», οι οποίες δεν έχουν διαρρεύσει και θα δώσουν «αναπάντεχη» ανάσα στους καταναλωτές.

Η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών ροών, δίνουν το περιθώριο για παροχές που είναι εντός των αντοχών του προϋπολογισμού.

Οι ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης

Η συνέχιση της επιδότησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θεωρείται δεδομένη, όμως θα υπάρξει αλλαγή στο ύψος της ενίσχυσης προς τους καταναλωτές με βάση την κατανάλωση, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε σε συνέντευξή του ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει στήριξη για την ηλεκτρική ενέργεια σε όλους και όλος ο κόσμος, ανάλογα με το τι κατανάλωση κάνει, θα εξακολουθεί να βλέπει στήριξη.

«Ενδεχομένως, να υπάρξει μια κλίμακα, η οποία, όμως, θα λαμβάνει υπόψη της και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δηλαδή, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι οριζόντιο. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα θα επικαιροποιηθούν οι προϋποθέσεις και θα εξειδικευτούν τα κριτήρια.

Επίσης, ξεχωριστή επιδότηση αναμένεται να υπάρξει για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμα γνωστά το ύψος της παροχής και ο τρόπος καταβολής.

Θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και θα αυξηθεί το ποσό που θα καταβληθεί.

Θα υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα αφορούν τη φοιτητική στέγη, την επιδότηση ενοικίου για νέα ζευγάρια, την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, και κύριος φορέας υλοποίησης θα είναι η ΔΥΠΑ.

Από τα βασικά μέτρα στήριξης που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είναι και η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 200 ευρώ.

Η νέα «επιταγή ακρίβειας», θεωρείται δεδομένο πως θα περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, άγνωστες όμως παραμένουν οι λεπτομέρειες.

Η καταβολή της αναμένεται να «κλειδώσει» μαζί με όλα τα υπόλοιπα, όταν τελειώσει η κοστολόγηση όλων των παροχών που προσανατολίζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Αυτή τη φορά πάντως υπάρχει η σκέψη να διευρυνθούν οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας εντάσσοντας μεγαλύτερο αριθμό ατόμων προερχόμενα από ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, ενδεχομένως να δοθεί εφάπαξ το επίδομα ακρίβειας 300 ευρώ για τρόφιμα (Food Pass) στους δικαιούχους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, με στόχο να στηριχτούν όσοι πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού και την ακρίβεια, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, τα μέτρα αυτά θα πλαισιώσουν την ήδη γνωστή κυβερνητική πολιτική για το 2023, που περιλαμβάνει την αύξηση των συντάξεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram