ΔΕΔΔΗΕ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ

O ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι η έναρξη υποδοχής αιτήσεων σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που πρόκειται να εγκατασταθούν από κατηγορίες παραγωγών με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένων των Ενεργειακών Κοινοτήτων του ν.4513/2018, στο κορεσμένο Δίκτυο της Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί σήμερα 21.10.2022 στις 12:30.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος μέχρι 400KW έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, άμεσα ή έμμεσα μέσω της συμμετοχής του στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για συνολική ισχύ μέχρι 5MW ανά Ενεργειακή Κοινότητα.

Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών αυτοπαραγωγών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κρήτη η έναρξη υποδοχής των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί στις 25.10.2022 και ώρα 11:00 π.μ.

Υπενθυμίζεται ότι με τον ν.4918/2021, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε ρύθμιση για τη διάθεση ηλεκτρικού χώρου για την εγκατάσταση νέων «μικρών» φωτοβολταϊκών 86 Μεγαβάτ στην Πελοπόννησο.

Επιπρόσθετα, ο εν λόγω νόμος περιλαμβάνει ειδική διάταξη για την περίπτωση της Κρήτης, με την οποία απελευθερώνεται ηλεκτρικός χώρος έως 100 MW για την είσοδο φωτοβολταϊκών έργων έως 500 kW και 40 MW για συστήματα αυτοπαραγωγής.

Μια τρίτη κατηγορία φωτοβολταϊκών σταθμών που υπάγονται στην παρούσα υπουργική απόφαση και υπέβαλαν αιτήσεις για χορήγηση οριστικών όρων προσφοράς σύνδεσης είναι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί του δικτύου των Διασυνδεδεμένων με το Σύστημα της Ηπειρωτικής Χώρας Κυκλάδων (σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος), όπου διατίθενται συνολικά 45 MW εκ των οποίων τα 15 MW αφορούν σε συστήματα αυτοπαραγωγής.

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 132 του ν. 4918/2021, η παραπάνω ισχύς των 45+15MW κατανέμεται κατά 1/3 στο σύμπλεγμα Άνδρου-Τήνου και κατά 2/3 στο σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Σύρου, Μυκόνου.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΠΕΝ: Στο 60% η επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες

 

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram