Δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τι προβλέπει το νέο επενδυτικό πρόγραμμα

Δανειακές συμβάσεις, συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, μεταξύ του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), υπεγράφησαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Η δεύτερη δανειακή σύμβαση, η οποία θα ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αφορά στο τρίτο μέρος συνολικότερου «Έργου» για τη συγχρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΤΕπ μέρους της εθνικής συμμετοχής για την κάλυψη επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το νέο δάνειο θα επιτρέψει στο επενδυτικό πρόγραμμα να παρέχει αυξημένη στήριξη προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες αγορές και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Θα συμβάλει, επίσης, στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στη ενίσχυση των ικανοτήτων των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Andrew McDowell, η ΕΤΕπ διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, με την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων, αλλά και την παροχή τεχνικής βοήθειας. Από το 2011, οι δανειακές συμβάσεις με την ΕΤΕπ είναι περίπου 13 δισ. ευρώ και ειδικά πέρυσι ήταν άνω των 2 δισ. ευρώ. Εκτίμησε δε, ότι το τρέχον έτος οι δανειακές συμβάσεις μπορούν να υπερβούν τα 3,1 δισ. ευρώ, τόσο για έργα δημοσίου συμφέροντος, όσο και ιδιωτικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, επιδίωξη είναι η επιτάχυνση των συμφωνημένων χρηματοδοτήσεων και η διεύρυνση των τομέων ιδιαίτερα στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος. Παράλληλα, στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της υποστήριξης χρηματοδότησης των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα συμπεριλαμβανομένων των ξένων ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα, καθώς και η χρηματοδότηση της επενδυτικής πολιτικής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο).

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram