Χριστουγεννιάτικος μποναμάς 900 εκατ. ευρώ – Όλες οι πληρωμές

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών και οι δικαιούχοι
Η αρχή γίνεται με την πρώτη δόση του πετρελαίου θέρμανσης.

«Χριστουγεννιάτικο» μποναμά, άνω των 900 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να ρίξει τον Δεκέμβριο στην αγορά η κυβέρνηση.

Πετρέλαιο Θέρμανσης

Η αρχή γίνεται με την πρώτη δόση του πετρελαίου θέρμανσης, το συνολικό κονδύλι του οποίου έχει αυξηθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Τα περισσότερα από αυτά θα καταβληθούν με την πρώτη δόση, η οποία είναι προγραμματισμένη να δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου για αγορές που έχουν τιμολογηθεί έως τις 30 Νοεμβρίου.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το επίδομα που έλαβαν πέρυσι και, όπως έχει διευκρινίσει το Υπουργείο Οικονομικών, θα ακολουθήσει συμψηφισμός με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε - Πλήρης οδηγός

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν ακόμη δύο δόσεις.

Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Επιταγή ακρίβειας

Την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ με συνολικό κονδύλι σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι είναι περίπου 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές έως 800€, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Δικαιούχοι επιδομάτων ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δικαιούχοι μπορούν να λάβουν διπλή επιταγή ακρίβειας, ύψους 500 ευρώ, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου που θα πληρωθούν το Δεκέμβριο μισθούς και συντάξεις του Ιανουαρίου θα λάβουν αυξημένα ποσά εξαιτίας της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μέτρο αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ανεξαιρέτως θα ωφεληθούν και από την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης: 

Ποιοι ωφελούνται από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – Πότε καταργείται το τέλος επιτηδεύματος

Αυξήσεις συντάξεων

Επιπλέον, οι παλιοί συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα δουν στις συντάξεις του Δεκεμβρίου και την 4η δόση του επανυπολογισμού των συντάξεων τους που γίνεται με βάση τον «νόμο Βρούτση».

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου: Πότε οι πληρωμές και ποιοι θα δουν αυξήσεις

Αυξημένα Επιδόματα και Α21

Φυσικά, θα πληρωθούν και τα τακτικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ όπως τα αναπηρικά επιδόματα, τα επιδόματα στέγασης, η Στεγαστική Συνδρομή, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφαλίστων υπερηλίκων και η σύνταξη υπερηλίκων και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα παιδιού Α21, καθώς και διατροφικά βοηθήματα.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα παιδιού: Έξτρα μιάμιση δόση για 735.000 δικαιούχους (Α21)

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram