Χρηματισμός αστυνομικού με «γρηγορόσημο» για πρόσφυγες

Χρηματισμός αστυνομικού με «γρηγορόσημο» για πρόσφυγες

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε σοβαρές καταγγελίες για χρηματισμό και κατάχρηση εξουσίας εμπλέκεται πρώην αστυνομικός που υπηρετούσε σε Διεύθυνση Αλλοδαπών στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, φέρεται να εισέπραττε ποσά έως 1.500 ευρώ για να εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα πρόσφυγες στις διαδικασίες έκδοσης αδειών διαμονής ή ταξιδιωτικών εγγράφων.

Έξι περιστατικά χρηματισμού το 2020 – Παρέμβαση του ανακριτή

Ο κατηγορούμενος, που έχει πλέον αποστρατευθεί, παραπέμφθηκε στον αρμόδιο ανακριτή, καθώς από την έρευνα προέκυψαν έξι περιπτώσεις δωροληψίας κατά το έτος 2020. Η υπόθεση διαλευκάνθηκε έπειτα από στοχευμένη έρευνα της Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία αποκάλυψε οργανωμένη μεθόδευση με τη συμμετοχή μεσάζοντα αλλοδαπού.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα – Παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας

Ο φερόμενος ως μεσάζων, αλλοδαπός υπήκοος, διαμεσολαβούσε μεταξύ ενδιαφερόμενων προσφύγων και του αστυνομικού, παραλαμβάνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο εν αποστρατεία αξιωματικός φέρεται να έδινε εντολές στους υφισταμένους του να «τρέχουν» τις σχετικές αιτήσεις, παρακάμπτοντας τη θεσμοθετημένη διαδικασία προτεραιότητας.

Την περίοδο εκείνη, ο μέσος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έφτανε μέχρι και τους 12 μήνες, ενώ οι «εξυπηρετούμενοι» μέσω της παράνομης οδού λάμβαναν τα έγγραφά τους εντός 1-2 μηνών, χωρίς να πληρούν ειδικά κριτήρια για επίσπευση.

Ποινικές διώξεις και οικονομικές έρευνες

Πέρα από τον αστυνομικό, ποινικές διώξεις ασκήθηκαν και:

  • στον αλλοδαπό μεσάζοντα, για άμεση συνέργεια σε δωροληψία,
  • στους ωφελούμενους πρόσφυγες, για δωροδοκία υπαλλήλου.

Ο εν λόγω αλλοδαπός ερευνάται και για ξέπλυμα χρήματος, καθώς στους τραπεζικούς του λογαριασμούς εντοπίστηκαν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ, με τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο διασύνδεσής τους με παρόμοιες υποθέσεις σε άλλες περιφερειακές διευθύνσεις της χώρας.

Μαρία Τριγώνη

Μαρία Τριγώνη

Η Μαρία Τριγώνη σπούδασε Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Radar.gr, ενώ έχει αρθρογραφήσει σε πολιτιστικά και ταξιδιωτικά sites ExploringGreece.tv, Artviews.gr. Στο workenter.gr ασχολείται με το ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ καλύπτει και τη θεματολογία της κοινωνικής πολιτικής.

Όλα τα άρθρα

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Exit mobile version