Χρέη σε Ταμεία: Ποιοι τα γλιτώνουν χωρίς να πληρώσουν – Ανατροπή στον ΕΦΚΑ

Χρέη σε Ταμεία: Ποιοι τα γλιτώνουν χωρίς να πληρώσουν – Ανατροπή στον ΕΦΚΑ

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανατροπές φέρνει η ισχύουσα νομοθεσία στον τρόπο διαχείρισης παλαιών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, καθώς πλέον παραγράφονται χρέη μετά την πάροδο 10 ετών, αντί των 20 ετών που ίσχυαν έως πρόσφατα. Η εξέλιξη αυτή αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, εργοδότες και μισθωτούς που ήταν ασφαλισμένοι στα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το ποσό των διαγραφόμενων οφειλών εκτιμάται ότι αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη στον ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την πρόληψη απώλειας εσόδων, με τη συνεργασία ιδιωτικών εταιρειών για επιτάχυνση των διαδικασιών βεβαίωσης και είσπραξης.

Ποια χρέη παραγράφονται και πότε

  • Αυτόματα παραγράφονται χρέη άνω των 10 ετών, εφόσον δεν έχουν βεβαιωθεί ή δεν έχει κινηθεί κάποια νομική διαδικασία.
  • Με αίτηση μπορούν να διαγραφούν και άλλες οφειλές, όταν ο ασφαλισμένος αποδείξει την παρέλευση του 10ετούς διαστήματος χωρίς ενέργειες από τον ΕΦΚΑ.

Ο αριθμός των οφειλετών ξεπερνά τα 2,1 εκατομμύρια άτομα, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 9,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι

  • Η παραγραφή δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου έχουν ήδη γίνει ενέργειες βεβαίωσης ή δικαστικής διεκδίκησης.
  • Η διαδικασία για αίτηση διαγραφής γίνεται μέσω αιτήματος στον ΕΦΚΑ ή στις αρμόδιες υπηρεσίες είσπραξης.
Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr