Χωρίς φαγητό 470 φοιτητές με απόφαση της Πρυτανείας

Αφορά σπουδαστές σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθο, Ναύπλιο

Τουλάχιστον ακατανόητη (αν όχι ανάλγητη) μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της Πρυτανείας Πελοποννήσου να διακόψει τη δωρεάν σίτισή σε 470 φοιτητές. Πρόκειται για εξέλιξη που αφορά φοιτητές σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθο, Ναύπλιο, όπου η σίτισή τους είχε ανατεθεί σε δύο εταιρίες, που μείωσαν τις παρεχόμενες ποσότητες τροφίμων, λόγω μείωσης και των κονδυλίων.

Με ανακοίνωσή τους εκπρόσωποι των φοιτητικών ενέσεων στηλιτεύουν τη συγκεκριμένη απόφασή και ζητούν μετ΄ επιτάσεως την ακύρωσή της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

"Με το «καλημέρα» του 2023, 470 φοιτητές έμειναν εκτός λιστών σίτισης, μετά τη σχετική ανάρτηση τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου. Οι συγκεκριμένοι, βρίσκονται πλέον σε λίστα επιλαχόντων, αναμένοντας να κερδίσουν το "φλουρί της βασιλόπιτας" για να έχουν δικαίωμα στη σίτιση ή να περιμένουν να "κοπούν" άλλοι συμφοιτητές τους για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό.

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει αποκλειστικά τη σφραγίδα της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μέσω της υποχρηματοδότησης υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια και τη φοιτητική μέριμνα. Θεωρούν το δικαίωμα μας για σπουδές ως κόστος, γι' αυτό επινοούν διάφορους κόφτες.

Επειδή κοστίζουμε, ή θα πληρώνουμε ή θα μένουμε νηστικοί!

Είναι γνωστό, πως οι συνθήκες στη σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολες, αν όχι απαγορευτικές, για να καταφέρει να σπουδάσει ένας φοιτητής, πόσο μάλλον σε τμήμα μακριά από την πόλη της μόνιμης κατοικίας του. Συνδυαστικά με την ακρίβεια, τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια (θέρμανση, ρεύμα), αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης, και ενώ οι μισθοί των οικογενειών μας παραμένουν σταθεροί ή μειώνονται, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την στήριξη των φοιτητών.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη φοιτητικών εστιών (232 κλίνες σε όλο το ΠΑ.ΠΕΛ.!), δωρεάν μεταφοράς για τους φοιτητές, υποβάθμιση των υποδομών και ελλείψεις εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλωσίμων κ.α.

Κόντρα στις ανάγκες μας δίνουν λεφτά για την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης εντός των πανεπιστημίων ενώ δεν λαμβάνονται μέτρα υποστήριξης και ανακούφισης των φοιτητών. Δεν περιμένουμε κανέναν σωτήρα, καλούμε σε οργάνωση της πάλης μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, απαιτούμε να μην μείνει κανένας φοιτητής που έκανε αίτηση χωρίς δωρεάν σίτιση, να μην εφαρμοστεί κανένας κόφτης με οποιοδήποτε πρόσχημα, να εξασφαλιστεί για όλους δωρεάν σίτιση, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση".

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram