Χατζηδάκης: Στις 20 Δεκεμβρίου η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ

Στα σκαριά νέο πρόγραμμα Στεγαστικής Πολιτικής
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο υπουργός τόνισε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο και πως η διαβούλευση τελειώνει στις 7 Δεκεμβρίου.

Καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ να δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, δεν αποκλείοντας, ωστόσο, να υπάρξει και μια μικρή απόκλιση, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα ρεπορτάζ του workenter.gr, για την ημερομηνία καταβολής επιδόματος.

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο υπουργός τόνισε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο και πως η διαβούλευση τελειώνει στις 7 Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι, όπως δήλωσε ο υπουργός, να πάει στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και να ψηφιστεί.

«Θέλουμε δύο, τουλάχιστον, από τις παρεμβάσεις αυτές να τρέξουν ει δυνατόν και στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μία είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για τους νέους και η άλλη είναι το υποπρόγραμμα «Κάλυψη», το οποίο αφορά πολύ φτωχούς συμπολίτες μας, πολύτεκνους κατά προτεραιότητα, ανθρώπους με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα και για τους οποίους θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση 1000 διαμερίσματα για τα οποία υπάρχουν οι βάσεις» τόνισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι έχει περιοριστεί πολύ η ζήτηση για το πρόγραμμα «Εστία», με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα που εντάσσονταν σε αυτό να ανακαινιστούν και να διατεθούν στους ανθρώπους εκείνους που θα πληρούν τα αντίστοιχα εισοδήματα.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που αφορά σε νέους ηλικίας 25-39 ετών.

«Το ανώτατο όριο υπάρχει γιατί το πρόγραμμα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, το κατώτατο, δηλαδή τα 10.000 εισόδημα το χρόνο, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, υπάρχει γιατί κάπως πρέπει να ξεπληρώσεις το δάνειο. Εάν δεν έχεις καθόλου εισόδημα, πού θα βρεις τα λεφτά για τη δόση. Η δόση είναι πάρα πολύ χαμηλή επειδή τα τρία τέταρτα του δανείου είναι άτοκα λόγω του ότι τα επιδοτεί η δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Δηλαδή, συμφέρουν τα δάνεια αυτά διότι θα δίνεις μία δόση που θα είναι χαμηλότερη από το νοίκι που θα πλήρωνες κανονικά και θα σου μείνει και το σπίτι», εξήγησε ο υπουργός.

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» τόνισε ότι στοχεύει στην αξιοποίηση ακινήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία αντί να δοθούν για να κτιστούν οι εργατικές κατοικίες που ξέραμε μέχρι τώρα, θα δοθούν μετά από διαγωνισμούς σε ιδιώτες, οι οποίοι θα χτίσουν όπως γίνεται στο εξωτερικό, καινούργια κτίρια και για δική τους χρήση.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» τονίζοντας ότι αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν κλειστά και στους οποίους δίνεται μια επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ να ανακαινίσουν το σπίτι τους, με την προϋπόθεση να το ενοικιάσουν στη συνέχεια για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Έρχεται και νέο πρόγραμμα Στεγαστικής Πολιτικής

«Υπάρχει μια ολιστική παρέμβαση και πλέον αυτών, είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βάλουμε και έναν πέμπτο πυλώνα στο πρόγραμμα με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ για να υπάρχει μια πιο ουσιαστική συνδρομή στο θέμα της στέγασης.

Δηλαδή, θα δοθούν προκειμένου το κράτος να ασκήσει στεγαστική πολιτική, αλλά όλο αυτό είναι θέμα διαπραγματεύσεων και θα δούμε πώς θα μορφοποιηθεί», πρόσθεσε ο υπουργός.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram