Χατζηδάκης: Έως το τέλος του μήνα θα έχουν εκδοθεί 40.000 κύριες συντάξεις

Θα καταβληθούν στους συνταξιούχους 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί 40.000 κύριες συντάξεις ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας στη Βουλή την τροπολογία για την ταχεία απονομή των επικουρικών συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο που συντελέστηκε στην απονομή συντάξεων, καθώς πάνω από μισό εκατομμύριο εκδόθηκαν τη διετία 2021-2022 (123.000 κύριες το 2021 και 290.000 το 2022) και μίλησε για 80.000 επικουρικές που «περιμένουν να βγουν». Επίσης, έκανε γνωστό ότι 15.000 συντάξεις δόθηκαν μέχρι τέλος του Ιανουαρίου, και άλλες 25.000 θα δοθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

«Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς αυτούς τους αριθμούς» είπε και εξήγησε ότι συνειδητά το υπουργείο έδωσε βάρος στην απονομή των κύριων συντάξεων, δήλωσε δε «ευτυχής» διότι πλέον στη χώρα μας οι καινούργιες αιτήσεις σε συντάξεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 60 μέρες, ενώ στη Γερμανία σε 74 ημέρες.

Υπογράμμισε ακόμη ότι για τις άλλες 40.000 εκκρεμείς συντάξεις που απομένουν και μέχρι να λειτουργήσει η αυτοματοποίηση θα δοθούν σε κάθε εν αναμονή συνταξιούχο 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη ρύθμιση.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμη, παράταση των ρυθμίσεων για την ασφαλιστική ικανότητα.

Τέλος, θεσπίζονται άδειες πενθούντων γονέων με ρύθμιση σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι γονείς που χάνουν τα παιδιά τους να δικαιούνται άδεια 20 ημερών. Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι με την ρύθμιση αυτή, ανταποκρίνεται το υπουργείο σε αίτημα του Συλλόγου "Καρκινάκι", που αποτελείται από γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο. "Πρόκειται για ρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, που μας ενώνουν όλους", ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός και κάλεσε τα κόμματα να τις υπερψηφίσουν.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram