ΑΣΕΠ: Ολόκληρο το σχέδιο για τον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γράφουν οι: Παναγής Γκιόλμας. Πέτρος Παπαβασιλείου, Μιχάλης Τσιλιβάκος
Ολόκληρο το σχέδιο του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Εσωτερικών για τον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Δημοσίου αποκαλύπτει σήμερα το workenter.gr.
Το σχέδιο αυτό ισχύει ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και είναι γνωστό στο workenter.gr εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, όταν τονίζαμε την ανάγκη να κάνουν οι χιλιάδες πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ έγκαιρη προετοιμασία για τη συμμετοχή τους σε αυτόν.
Το σχέδιο του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Εσωτερικών δεν σχετίζεται με την πορεία του 1ου πανελλήνιου διαγωνισμού. Είναι εντελώς άλλη διαδικασία με διαφορετικό αριθμό διαθέσιμων θέσεων.
Ο αριθμός των θέσεων που θα δοθεί για κάλυψη στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό έχουν ήδη προσδιοριστεί, δεν αλλάζει και δεν μεταβάλλεται από την διενέργεια του 2ου πανελλήνιου διαγωνισμού.
Επιπλέον, οι ισχυρισμοί -κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα- ότι πρέπει να διοριστούν οι του 1ου πανελλήνιου διαγωνισμού για να γίνει ο 2ος είναι εκτός τόπου και χρόνου για τους εξής λόγους:
1) Είναι διαφορικές οι διαδικασίες.
2) Η πρακτική του ΑΣΕΠ, από την ίδρυσή του, είναι να εκδίδει διαγωνισμούς ακόμα και στους ίδιους φορείς και με το ίδιο σύστημα χωρίς να περιμένει να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα της προηγούμενης διαδικασίας προσλήψεων. Αυτό γίνεται, κατά κόρον αυτή την περίοδο, στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Δεν περιμένει να βγουν τα αποτελέσματα προηγούμενου διαγωνισμού για να εκδώσει τον επόμενο. Η διαδικασία πρόσληψης απαιτεί χρόνο (προκήρυξη, προσωρινά, ενστάσεις, οριστικά αποτελέσματα), οι υπηρεσίες του Δημοσίου δεν μπορούν να περιμένουν να τελεσφορήσει η μία διαδικασία για να προχωρήσει η επόμενη, διότι τότε ο φορεάς που ζητά προσωπικό θα βρισκόταν με μεγάλο χρονικό κενό για κάλυψη θέσεων.
3) Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες έκδοσης των αποτελεσμάτων για τον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό ολοκληρώνονται έως τον Ιούνιο σε χρόνο – ρεκόρ από την έκδοση των προκηρύξεων “ΓΒ”, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι προκηρύξεις των νοσοκομείων, που ειναι επίκαιρες αυτή την περίοδο, θέλουν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθούν και να εκδοθούν αποτελέσματα.
ΑΣΕΠ: Δεν θα προσληφθούν όλοι όσοι πέρασαν τη βάση τη 2Γ/2022
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ στην πρόσφατη συνάντησή του με επιτυχόντες του 1ου πανελλήνιου διαγωνισμού είπε “τουλάχιστον δέκα φορές”, όπως μεταφέρουν οι πηγές μας, ότι δεν θα προσληφθούν και οι 15.000 υποψήφιοι που πέρασαν τη βάση στην 2Γ/2022.
Είναι νόμιμο αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ;
Ναι είναι. Γιατί ο νόμος με σαφήνεια αναφέρει ότι η επιλογή των διοριστέων γίνεται σε δύο φάσεις: η πρώτη φάση είναι οι εξετάσεις και η δεύτερη είναι οι προκηρύξεις “ΓΒ”. Διοριστέος είναι όποιος περάσεις και στις δύο φάσεις.
Εάν το υπουργείο Εσωτερικών ήθελε να διοριστούν όλοι οι επιτυχόντες θα έβαζε στην προκήρυξη του γραπτού διαγωνσιμού (2Γ/2022) αριθμό θέσεων, όπως έκανε λίγους μήνες νωρίτερα με την προκήρυξη της ΑΑΔΕ (1Γ/2022). Αλλά το υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε αυτό.
Πιθανότητα επιτυχίας “ένα προς 1,25”
Είναι θετική για τους υποψηφίους η συμμετοχή τους στους πανελλήνιου διαγωνισμούς; Βεβαιώς είναι. Και ο λόγος είναι απλός. Με τον 1ο πανελλήνιο θα διοριστούν περίπου 12.000 υποψήφιοι που πέρασαν τη βάση. Αυτές τις θέσεις θα τις διεκδικήσουν περίπου 15.000 υποψήφιοι. Δείτε πόσο ευνοϊκή είναι οι πιθανότητας επιτυχίας – διορισμού. Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε, από την ίδρυση του ΑΣΕΠ, τέτοια αναλογία.
Πιθανότητα επιτυχίας “ένα προς 13”
Αν το ΑΣΕΠ δεν έκανε δύο στάδια επιλογής (δηλαδή γραπτές εξετάσεις και προκηρύξεις “ΓΒ”) και εξέδιδε μία προκήρυξη γραπτού διαγωνισμού, όπως λίγο νωρίτερα στην ΑΑΔΕ, με 12.000 θέσεις οι αιτήσεις θα ξεπερνούσαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΑΣΕΠ, τις 150.000. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα επιτυχίας θα ήταν “ένας προς 13” (δηλαδή 13 υποψήφιοι θα διεκδικούσαν μία θέση).
Συγκρίνετε τώρα τις πιθανότητες επιτυχίας της περίπτωσης των γραπτών εξετάσεων με δύο φάσεις επιλογής (1/25) και της περίπτωσης να είχε δοθεί από την αρχή ο αριθμός των θέσεων (1/13).
ΑΣΕΠ: Συμφέρουν τους υποψηφίους οι γραπτοί διαγωνισμοί;
Ναι, χωρίς καμία επιφύλαξη για δύο λόγους:
Πρώτον, όσοι πιάσουν τη βάση στις εξετάσεις είναι με το… ενάμιση πόδι διορισμένοι στο Δημόσιο. Δηλάδη έχουν την καλύτερη πιθαντότητα επιτυχίας που έχει υπάρξει ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο.
Δεύτερον, οι υποψήφιοι ΠΕ και ΤΕ δεν έχουν άλλη επιλογή από την συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Είναι μονόδρομος. Δηλαδή εάν δεν συμμετάσχουν στις γραπτές εξετάσεις δεν θα υπάρχουν προκηρύξεις μόνιμου διορισμού για ΠΕ και ΤΕ. Μην σας ξεγελά η επικείμενη προκήρυξη 2Κ/2024 για τα νοσοκομεία (που έχει αποκλειστικά ΠΕ και ΤΕ) γιατί το υπουργείο Υγείας έχει δικό του νομικό πλαίσιο, με συμμετοχή ΑΣΕΠ, για τις προσλήψεις. Αλλά αυτό δεν υπάρχει για το υπόλοιπο Δημόσιο (υπουργεία, δήμοι περιφέρειες, Οργανισμοί).
ΑΣΕΠ: Ποιο είναι το σχέδιο για τον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό
Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και του ΑΣΕΠ –όπως ισχύει μέχρι αυτή την ώρα– έχει τους εξής άξονες:
- Δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για προμήθεια τεστ για τις εξετάσεις. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο
- Έκδοση προκήρυξης αμέσως μετά την διενέργεια του διαγωνισμού προμήθειας τεστ. Δηλάδη η προκήρυξη θα εκδοθεί, το αργότερο, το Φθινόπωρο του 2024
- Διενέργεια γραπτών εξετάσεων σε ολιγάριθμα εξεταστικά κέντρα.
- Διενέργεια εξετάσεων κάθε Σαββατοκύριακο εντός δύο μηνών. Οι εξετάσεις -με τα μέχρι τώρα δεδομένα- θα ξεκινήσουν 1η Δεκεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιανουαρίου 2025.
- Το ερώτημα είναι, οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται για δύο μήνες; Όχι βέβαια. Θα καλούνται κατά αλφαβητική σειρά να δώσουν εξετάσεις ένα Σαββατοκύριακο το οποίο θα περιλαμβάνεται στο διάστημα από 1/12/2024 έως 31/1/2025.
- Ακριβώς επειδή το ΑΣΕΠ αναζητά ήδη μεγάλους χώρους (εξεταστικά κέντρα) με υποδομή Η/Υ ο πρόεδρος της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να δει χώρους της ΔΕΘ. Αν ήταν να γίνουν οι γραπτές εξετάσεις όπως και στον 1ο διαγωνισμό, το ΑΣΕΠ δεν θα έψαχνε για μεγάλα με υποδομή εξεταστικά κέντρα, αλλά θα ανέθετε την ευθύνη αυτή στο υπουργείο Παιδείας (για σχολικές αίθουσες).
- Μικρό χρονικό διάστημα, κάτω των δύο μηνών, από την έκδοση της προκήρυξης έως την διενέργεια των εξετάσεων.
- Οι εξετάσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά με χρήση Η/Υ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι γραπτές εξετάσεις θα γίνουν σταδιακά και με αλφαβητική σειρά.
ΑΣΕΠ: Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα
Είναι σχεδόν οριστική η απόφαση οι επιδόσεις στις εξετάσεις του 2ου πανελλήνιου διαγωνισμού να μην γίνουν με βαθμολογική κλίμακα αλλά να βγάζουν μόνο ένα αποτέλεσμα: ποιοι υποψήφιοι περνούν τη βαθμολογική βάση και ποιοι όχι.
Όσοι περνούν τη βάση έχουν αποκτήσει ήδη τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στο Δημόσιο και διεκδικούν, μόνοι αυτοί, τον μόνιμο διορισμό σε ολόκληρο το Δημόσιο.
Σε όσους περάσουν τη βάση θα διαθετούν πάνω από 15.000 θέσεις μόνιμου διορισμού.
Θα ισχύσουν τελικά τα χρονοδιαγράμματα του σχεδίου;
Απάντηση: Μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ισχύει το σχέδιο που αναφέρουμε. Οι αποκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα θα είναι μόνο οριακές.
Δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση οι εξετάσεις να μην αρχίσουν την 1η Δεκέμβρη του 2024 αλλά στις 3 Ιανουαρίου του 2025.
Γιατί επιμένουμε για έγκαιρη προετοιμασία
Επιμένουμε γιατί οι υποψήφιοι θα έχουν, σύμφωνα με όλα τα σενάρια, ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας. Δηλαδή θα είναι ελάχιστος ο χρόνος -μικρότερος και από αυτόν του 1ου πανελλήνιου, που ήταν 73 μέρες- από την έκδοση της προκήρυξης έως την διεξαγωγή των εξετάσεων.
Θυμηθείτε ότι εάν στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό ο χρόνος προετοιμασίας -με σχετικά εύκολα θέματα- ήταν μεγαλύτερος, στο μέσο όρο των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, οι επιτυχόντες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα υπερέβαιναν τις 25.000 αντί για 15.000 που είναι σήμερα.
Ακόμα πιο σύντομος θα είναι ο χρόνος και στον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγνωισμό. Κατά συνέπεια αυτό τον χρόνο οι υποψήφιοι θα πρέπει να τον κερδίσουν πριν από την έκδοση της προκήρυξης.
Γιατί πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ
Για τέσσερις λόγους:
- Γιατί η συμμετοχή είναι μονόδρομος, εάν θέλουν μόνιμη θέση διορισμού στο Δημόσιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
- Γιατί εάν πιάσουν με κατάλληλη προετοιμασία τη βάση βρίσκονται στην τελική ευθεία για τον διορισμό
- Γιατί οι πανελλήνιοι διαγωνισμοί γίνονται κάθε δύο χρόνια και ενδιάμεσα θα εκδοθούν μόνο ειδικές προκηρύξεις ΠΕ και ΤΕ, μόνο για ορισμένους φορείς.
- Γιατί οι πανελλήνιοι διαγωνισμοί καλύπτουν όλες τις ειδικότητες σε ολόκληρο το Δημόσιο (υπουργεία, δήμοι, περιφέρειες, οργανισμοί).
Τελευταίο: Με τον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό το ΑΣΕΠ μπαίνει πλέον σε νέα περίοδο, συμβατή με την εποχή. Ό,τι γίνει τώρα στον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό θα κατοχυρωθεί θεσμικά για τα επόμενα πολλά χρόνια ως διαδιδικασία επιλογής μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο. Ο 2ος πανελλήνιος διαγωνισμός αποτελεί για το ΑΣΕΠ το μεγάλο στοίχημα. Αυτός είναι ο λόγος που το ΑΣΕΠ ξεκίνησε, πολύ νωρίτερα του αναμενομένου, την προετοιμασία για την διενέργεια του.
Με τα βάση τα παραπάνω μπορείτε εύκολα να εξηγήσετε τώρα γιατί τόσο έγκαιρα, από τις 26 Ιανουαρίου 2024, είχε ψηφισθεί στη Βουλή ρύθμιση για τα νέα διαγωνιστικά εργαλεία του ΑΣΕΠ: