ΑΣΕΠ: Οι αλλαγές σε προσλήψεις, σύστημα ''1:1'' και σχεδιασμό προκηρύξεων
Το ''στίγμα'' επί του νομοσχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής
Τις διαδικασίες των επερχόμενων προσλήψεων με βάση το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ ανέλυσε μιλώντας χθες (17/1) στη Βουλή, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Με βάση όσα διευκρίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για τον στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων, «αποκωδικοποιούνται» τα εξής:
- Υλοποιούνται οι προσλήψεις στο σύστημα ”1:1”. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η αρμόδια υπουργός, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, «το ένα προς ένα σημαίνει πολύ απλά ότι ένας φεύγει, ένας μπαίνει, ανάλογα με τις προτεραιότητες που τίθενται και βέβαια, έχει και δημοσιονομικό κέρδος, καθώς ο ένας που φεύγει, φεύγει σε μεγαλύτερη ηλικία και βαθμολογική εξέλιξη και είναι λογικό, οι νεότεροι που μπαίνουν, να μπαίνουν σε χαμηλότερη κλίμακα»
- Το ενδεχόμενο βελτιώσεων επί του νομοσχεδίου παραμένει ανοιχτό, ενώ ειδικά σε περίπτωση εκλογών, η υπουργός διευκρίνησε ότι είναι έτοιμο το υπουργείο να συμπεριλάβει μεταβατική διάταξη, «ούτως ώστε ειδικά για την πρώτη εφαρμογή -να συλλεχθούν βέβαια οι ανάγκες τον Σεπτέμβριο, γιατί πρέπει να έχουν συλλεχθεί από όλα τα υπουργεία- αλλά ο ετήσιος προγραμματισμός του 2020 να γίνει τέλη Νοεμβρίου»
Διετείς προκηρύξεις
Η κ. Ξενογιαννακόπουλου αναφερόμενη στις διετείς προκηρύξεις, τόνισε ότι «οι διετείς προκηρύξεις αφορούν κατηγορίες, που ο προγραμματισμός είναι σαφής ότι χρειάζονται. Στην υγεία και την παιδεία. Στον χώρο της υγείας είναι δεδομένες οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό. Να πω χαρακτηριστικά, επειδή το ΕΣΥ έκλεισε τα 35 του χρόνια από την ίδρυση του το 1982-1983, ότι έχουμε συνταξιοδότηση 3.000 γιατρών μέχρι το 2020. Επειδή δεν μπορεί να προκηρυχθούν όλες οι προσλήψεις λέμε να υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού, όχι άνω της διετίας» τόνισε και επισήμανε ότι αυτός ο διετής προγραμματισμός για συγκεκριμένες κατηγορίες δεν δεσμεύει καμία μελλοντική κυβέρνηση.