Σε τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία έκδοσης των οριστικών πινάκων Ειδικής Αγωγής από το ΑΣΕΠ, καθώς το Υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει τους νέους διορισμούς εκπαιδευτικών για το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΑΣΕΠ εντατικοποιεί τις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρώσει την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων για τις προκηρύξεις 2ΕΑ/2025 και 3ΕΑ/2025, που αφορούν κρίσιμους κλάδους της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Οι νέοι διορισμοί θα γίνουν από τους οριστικούς πίνακες
Το ενδιαφέρον χιλιάδων εκπαιδευτικών στρέφεται πλέον στους νέους πίνακες κατάταξης, καθώς οι φετινοί διορισμοί στην Ειδική Αγωγή αναμένεται να πραγματοποιηθούν αποκλειστικά μέσω των οριστικών πινάκων ΑΣΕΠ του 2025.
Η Ανεξάρτητη Αρχή βρίσκεται υπό χρονική πίεση, καθώς το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και απαιτείται η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών πριν από την έναρξη των διορισμών.
Ποιες προκηρύξεις έχουν ολοκληρωθεί
Μέχρι στιγμής, το ΑΣΕΠ έχει ήδη δημοσιεύσει τα οριστικά αποτελέσματα για τις προκηρύξεις:
Απομένουν πλέον οι προκηρύξεις:
οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων της Ειδικής Αγωγής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τι αφορούν οι πίνακες Ειδικής Αγωγής
Οι τέσσερις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ καλύπτουν διαφορετικές κατηγορίες προσωπικού και εκπαιδευτικών:
1ΕΑ/2025
Αφορά τα μέλη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
2ΕΑ/2025
Αφορά το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ), όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλες ειδικότητες υποστήριξης.
3ΕΑ/2025
Αφορά εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.
4ΕΑ/2025
Αφορά εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής κατηγορίας ΤΕ.
Πότε θα ισχύσουν οι νέοι πίνακες
Μετά την ολοκλήρωση των οριστικών αποτελεσμάτων, οι νέοι πίνακες Ειδικής Αγωγής θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ και θα έχουν ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2025 έως και τις 31 Αυγούστου 2028.
Η έκδοση των νέων πινάκων θεωρείται καθοριστική για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, αλλά και για τις προσλήψεις και τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών τα επόμενα χρόνια.
Αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς οι νέοι πίνακες θα καθορίσουν τόσο τις προσλήψεις αναπληρωτών όσο και τους επόμενους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με το ΑΣΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας να επιταχύνουν τους ρυθμούς ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα πριν από τη νέα σχολική χρονιά.