Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Μεταπτυχιακό στις Νευροεπιστήμες
Δικαιολογητικά, αιτήσεις συμμετοχής
Το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προκηρύσσει 30 θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών για το ακαδημαϊκό έτος 2023–2024, στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νευροεπιστήμες, Νευρογλωσσολογία και Εφαρμογές» (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ και Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ).
Το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών διαρθρώνεται σε δύο ειδικεύσεις:
- την ειδίκευση Γνωστική Νευροεπιστήμη της Γλώσσας και Νευροαποκατάσταση (15 θέσεις) και
- την ειδίκευση Διαταραχές της γλώσσας και Κλινικές/Εκπαιδευτικές εφαρμογές (15 θέσεις)
Σκοπός μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών
Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στοχεύει στην κατάρτιση επιστημόνων που εξειδικεύονται στη μελέτη της γλώσσας, υπό το πρίσμα των νευροεπιστημών, ως λειτουργίας δηλαδή του εγκεφάλου. Προωθεί την εκπαίδευση των επιστημόνων αυτών σε σύγχρονες νευροαπεικονιστικές μεθόδους μελέτης της γλώσσας και τους παρέχει σύγχρονη γνώση για τις γλωσσικές διαταραχές νευρολογικής και γενετικής αιτιολογίας ενώ παράλληλα τους εκπαιδεύει σε κλινικές και εκπαιδευτικές μεθόδους αποκατάστασης γλωσσικών διαταραχών.
Απαραίτητα δικαιολογητικά
Για την αίτηση συμμετοχής χρειάζονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα (διαθέσιμη σε έντυπη μορφή από τη γραμματεία του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών και σε ηλεκτρονική μορφή από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του προγράμματος και των ιστότοπων του συνεργαζόμενου Τμήματος)
- Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών Ελληνικού Πανεπιστημίου και σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων της αλλοδαπής, πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ
- Βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας όλων των προπτυχιακών μαθημάτων στο οποίο αναγράφεται και ο βαθμός πτυχίου
- Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η επαγγελματική εμπειρία και ερευνητική δραστηριότητα, εφόσον υπάρχουν
- Υπόμνημα μέχρι 500 λέξεις στο οποίο αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει σπουδές στο συγκεκριμένο διιτμηματικό πρόγραμμα σπουδών
- Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής απαραίτητη θεωρείται, εκτός της ελληνικής, η γνώση και μιας ξένης γλώσσας, η οποία, όταν δεν είναι βεβαιωμένα η μητρική τους, πιστοποιείται είτε με πτυχίο αντίστοιχου ξενόγλωσσου πανεπιστημιακού τμήματος είτε με την κατοχή τουλάχιστον αναγνωρισμένων διπλωμάτων επάρκειας επιπέδου Β2.
- Σε περίπτωση αλλοδαπού υποψήφιου απαιτείται πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β2 (καλή γνώση). Για τη γνώση σλαβικών γλωσσών υποβάλλεται πιστοποιητικό από το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου (ΙΜΧΑ), ή τίτλος σπουδών αναγνωρισμένου ιδρύματος. Οι αλλοδαποί καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΕΙ. Σε περίπτωση που είναι πτυχιούχοι ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος, το πτυχίο αυτό επέχει θέση και πιστοποιητικού επάρκειας της Ελληνικής γλώσσας. Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών απαραίτητη θεωρείται η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, επιπέδου τουλάχιστον Β2
- Αποδεικτικά για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το γνωστικό πεδίο του ΔΠΜΣ
- Δύο συστατικές επιστολές
- Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
Κριτήρια επιλογής εισακτέων
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών, και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων από την Τριμελή Επιτροπή επιλογής εισακτέων. Το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από τη συνεκτίμηση των κριτηρίων, προσμετρώνται ως εξής:
- Βαθμός πτυχίου 10
- Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών 10
- Βαθμολογία σχετικών προπτυχιακών μαθημάτων 10
- Επαγγελματική εμπειρία/συναφής με το γνωστικό αντικείμενο ειδικότητα 10
- Συνάφεια προπτυχιακών σπουδών με το γνωστικό αντικείμενο ειδικότητα 10
- Ερευνητική δραστηριότητα 10
- Συγγραφική δραστηριότητα 10
- Προσωπική συνέντευξη / Υπόμνημα υποψηφίου 30
Τέλη φοίτησης και αιτήσεις συμμετοχής
Το σύνολο των διδάκτρων του διιτμηματικού προγράμματος σπουδών για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, η δε καταβολή τους γίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις: η πρώτη κατά την αρχική εγγραφή στο πρόγραμμα και η δεύτερη πριν από την έναρξη του Γ΄ εξαμήνου.
Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στη γραμματεία του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: msc-neurolinguistics@med.auth.gr με κοινοποίηση στο msc.auth@gmail.com.
Περισσότερες πληροφορίες:
στη Γραμματεία του προγράμματος τηλ.: 2310 999338, και ώρες 10:30 π.μ-13:30 μ.μ. , στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιατρικής https://www.med.auth.gr και στην ιστοσελίδα του συνεργαζόμενου Τμήματος.