Απόφαση ΣτΕ: Μπλόκο στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών

Απόφαση ΣτΕ: Μπλόκο στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δεν είναι δυνατή η τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών (όπως πιλοτή, τμήμα οικοπέδου κ.λπ.) όταν δεν υπάρχει κανονισμός οροφοκτησίας και διατυπώνονται αντιρρήσεις από έστω και έναν συνιδιοκτήτη, σύμφωνα με την απόφαση 1616/2025 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η υπόθεση αφορούσε παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους – κοινόκτητους ελεύθερους χώρους ισογείου σε πολυκατοικία στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η διάταξη του άρθρου 11 παρ. 1 περ. δ΄ του ν. 4178/2013, που επιτρέπει σε συνιδιοκτήτη με πλειοψηφία ποσοστών να υποβάλει αίτηση τακτοποίησης, έχει αποκλειστικά διευκολυντικό χαρακτήρα. Στόχος της είναι η καταγραφή και αντιμετώπιση αυθαιρέτων, χωρίς να θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ιδιοκτησίας των λοιπών συνιδιοκτητών.

Κατά συνέπεια, η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν μπορεί να προχωρήσει όταν υπάρχει αντίθεση ακόμη και από έναν συνιδιοκτήτη. Η Ολομέλεια έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη, στο σημείο που δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής με απόφαση πλειοψηφίας, αντίκειται στα άρθρα 17 και 24 του Συντάγματος και συνεπώς δεν εφαρμόζεται.

Συμπέρασμα: Η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών παραμένει ανέφικτη χωρίς καθολική συναίνεση των συνιδιοκτητών.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review
Arrow Ροή Ειδήσεων

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr