Από φθινόπωρο έρχονται οι… νταντάδες της γειτονιάς

Το πρόγραμμα θα αφορά βρέφη ηλικίας έως 2,5 ετών
Το πρόγραμμα θα αφορά βρέφη ηλικίας έως 2,5 ετών

Οι νταντάδες της γειτονιάς, είναι το νέο μοντέλο στήριξης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Η πιλοτική εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας αναμένεται να εκκινήσει το φθινόπωρο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που η χρηματοδότησή του θα είναι μέσω ΕΣΠΑ (έως 30 εκατ. ευρώ) και η καθολική εφαρμογή του έχει οριοθετηθεί για το 2022.

Το πρόγραμμα θα αφορά βρέφη ηλικίας έως 2,5 ετών. Η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα «τρέχει» το συνολικό project, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι δεσμευτικά. Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να ολοκληρωθεί έκθεση που αφορά τον τρόπο που θα γίνεται η απαραίτητη πιστοποίηση των φροντιστών – βρεφοκόμων, που θα πρέπει να προσληφθούν για να υποστηρίξουν τη συνολική προσπάθεια.

Επίσης, θα πρέπει να οριοθετηθούν και οι χώροι φύλαξης των μικρών παιδιών. Η λειτουργία του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί με την χρήση voucher, που θα απευθύνεται στην οικογένεια. Η συγκεκριμένη «επιταγή», θα έχει ως στόχο να καλύψει τα έξοδα για την πρόσληψη της βρεφοκόμου, τα οποία θα ποικίλουν, ανάλογα με τις ώρες φύλαξης του κάθε βρέφους.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ύπαρξη «νταντάδων» σε απομακρυσμένες ή ορεινές ή νησιωτικές περιοχές, που θα μπορούν ταυτόχρονα να κρατούν βρέφη από 2-3 οικογένειες. Σημαντικό ρόλο στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος, θα διαδραματίζουν οι Δήμοι, καθώς μέσω αυτών θα πραγματοποιείται η απαραίτητη διαδικασία της πιστοποίησης.

Οι συμμετέχοντες, πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία φύλαξης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υποστούν μια μορφή κατάρτισης, μέσω σεμιναρίων. Στη συνέχεια θα μπορούν να προστεθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Από εκεί θα πραγματοποιείται και η τελική επιλογή. Στο πρόγραμμα θα υπάρχει διαφοροποίηση όσες βρεφοκόμους και νηπιαγωγούς, διαθέτουν πτυχίο. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι δεν θα υπάρχει διάκριση φύλου για τη λειτουργία του προγράμματος, ούτε και όριο ηλικίας.

Διαβάστε επίσης:

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram