Απεργία με την υποχρέωση για ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας
Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις
Το 1/3 των εργαζομένων θα πρέπει να συνεχίζει να δουλεύει ως «προσωπικό ασφαλείας» ακόμα και σε απεργία. Τούτο προκύπτει από διάταξη νόμου που πρόκειται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά, που η Κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, αμέσως μετά το Πάσχα.
Στο εξής κάθε συνδικάτο που θα αναλαμβάνει την ευθύνη μιας απεργιακής κινητοποίησης, θα πρέπει ταυτόχρονα να μεριμνά, ώστε να παραμένει στην εργασία του το 1/3 του προσωπικού. Το μέτρο αναμένεται σε αρχική φάση να ισχύει για το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Παράλληλα προωθείται στο ίδιο νομοσχέδιο η υποχρέωση της απογραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Γενικό Μητρώο που έχει ήδη νομοθετηθεί. Η διαδικασία της απογραφής θα θεωρείται εφεξής προϋπόθεση ώστε να ασκείται το συνδικαλιστικό δικαίωμα.
Επίσης θα απαγορεύονται τυχόν καταλήψεις σε εισόδους ή σε χώρους επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. Επιπρόσθετα θα υπάρχουν διατάξεις για να ελέγχεται η άσκηση τυχόν σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Ταυτόχρονα θα περιορίζονται οι συνδικαλιστικές άδειες για τα σωματεία εκείνα που δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικά για μια επιχείρηση.
Ειδικά για το μητρώο των συνδικάτων, θα υπάρχουν μια σειρά από πρόσθετες υποχρεώσεις. Αυτές αφορούν την επικαιροποίησή του, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, τη δημιουργία ψηφιακών βιβλίων, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων και των δημόσιων γενικών συνελεύσεων.
Θα υπάρχει μάλιστα και η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τόσο για τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, όσο και για τις αρχαιρεσίες και τις γενικές συνελεύσεις.
Επισημαίνεται ότι ειδικά για τις απεργίες, τα συνδικάτα θα δεσμεύονται να ενημερώσουν τον εργοδότη, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την έναρξή τους.
Διαβάστε επίσης: