Απαλλαγές στο clawback φέρνει κυβερνητική ρύθμιση

Λίγες ημέρες μετά τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετη οικονομική ελάφρυνση των φαρμακοβιομηχανιών, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις. Στο επίκεντρο βρίσκεται το clawback, δηλαδή ο μηχανισμός επιστροφής χρημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ όταν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια.
Η τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, επεκτείνει το καθεστώς απαλλαγών όχι μόνο στις μητρικές εταιρείες αλλά πλέον και στις θυγατρικές ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις παραγωγής φαρμάκων με έδρα την Ελλάδα, εφόσον οι μητρικές τους πληρούν τις προϋποθέσεις συμψηφισμού. Με απλά λόγια, περισσότερες εταιρείες θα μπορούν να επιστρέφουν μικρότερα ποσά στο Δημόσιο, εφόσον εμφανίζουν δαπάνες που βαφτίζονται «επενδύσεις».
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τα ποσά του clawback θα συμψηφίζονται με δαπάνες που αφορούν είτε έρευνα και ανάπτυξη, είτε επενδυτικά σχέδια για νέα προϊόντα, υπηρεσίες ή γραμμές παραγωγής. Έτσι, πριν καν φτάσουν τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ, αφαιρούνται τα ποσά που δηλώνουν οι επιχειρήσεις ως επενδυτικό κόστος.
Στη συζήτηση στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Αφροδίτη Κτενά, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις αποτελούν σχεδόν ετήσια πρακτική, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία. Όπως τόνισε, ο όρος «έρευνα και ανάπτυξη» λειτουργεί ως ευρύ και ευέλικτο πλαίσιο, ειδικά στη σημερινή εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιτρέποντας στις εταιρείες να εντάσσουν σε αυτόν πλήθος δραστηριοτήτων με καθαρά επιχειρηματικό προσανατολισμό.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το οικονομικό βάρος αυτών των απαλλαγών μετακυλίεται τελικά στους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους, καθώς το έλλειμμα που δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως σημείωσε, χρηματοδοτείται σε συντριπτικό ποσοστό από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων. Ενδεικτικό είναι ότι για το 2025 προβλέπεται κονδύλι 151 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη αυτών των απωλειών.
Την ίδια στιγμή, η ανακατανομή των πόρων υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας οδηγεί, όπως καταγγέλλεται, στην παραγωγή φαρμάκων που παραμένουν πνευματική ιδιοκτησία των εταιρειών, με την εγγύηση του Δημοσίου. Το κόστος, ωστόσο, επιστρέφει στους ασθενείς, είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, είτε άμεσα μέσω ενός συστήματος συμμετοχών, όπου η τυπική συμμετοχή του 25% συχνά αυξάνεται δραστικά.
Το ζήτημα του clawback και των απαλλαγών στη φαρμακοβιομηχανία επανέρχεται έτσι στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη σύγκρουση ανάμεσα στη δημόσια υγεία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε μια περίοδο όπου το κόστος του φαρμάκου συνεχίζει να βαραίνει όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά.
- 7 λεπτά πριν Πανελλήνιες 2026: Σε ποια μαθήματα εξετάζονται σήμερα (4/6) οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
- 8 λεπτά πριν Άλιμος: Σύλληψη 15χρονου για ληστεία και τραυματισμό ηλικιωμένης
- 14 λεπτά πριν Φωτιά σε σπίτι στα Γιαννιτσά: Αστυνομικός έσωσε δύο ανήλικες αδελφές
















