Απαγόρευση συγκέντρωσης στην Ομόνοια λόγω επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού
Γιατί η Αστυνομία ακύρωσε τη συγκέντρωση των μελών του «Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Κασμίρ» στο κέντρο της Αθήνας.
Η Αστυνομία προχώρησε σε απαγόρευση της συγκέντρωσης που είχε εξαγγελθεί για σήμερα 25/8 το απόγευμα στην Ομόνοια από μέλη του «Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Κασμίρ» λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.
«Η απαγόρευση επιβάλλεται καθώς απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή από τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνάθροισης» επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ.
Αναλυτικά το κείμενο της απόφασης:
«Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης η οποία έχει εξαγγελθεί την 25-8-2023 και ώρα 17:00 στην Πλατεία Ομονοίας, από μέλη του ‘Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Κασμίρ λόγω της επίσκεψης στη χώρα μας του πρωθυπουργού της Ινδίας, στο αστικό δίκτυο που περικλείει την περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομία Αθηνών κατά το χρονικό διάστημα από 00.00 της 25-08-2023 έως και την 23:59 της 25-08-2023. Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή από τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνάθροισης.».
Πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Ινδίας εδώ και 40 χρόνια
Ιστορική χαρακτηρίζεται από το Μαξίμου η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, καθώς και οι επαφές του στην Αθήνα με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα ομόλογο του, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη Μόντι αντικατοπτρίζει τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ινδία, ήτοι την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς και πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 1,4 δισ. και αφετέρου να αναδείξει τη χώρα μας σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Η επίσκεψη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνουν ήδη μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.
Ενδεικτικό των μεγάλων περιθωρίων της ελληνο-ινδικής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, την ώρα που η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ