Αντικειμενικές αξίες: Κατά των αυξήσεων οι δήμοι

Έως τις 20 Ιανουαρίου η υποβολή των αιτημάτων στο υπουργείο Οικονομικών

Το "κούρεμα" των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ζητούν ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι της χώρας από το υπουργείο Οικονομικών.

Αθήνα, Ζωγράφου, Γλυφάδα, Παλλήνη, Άγιος Δημήτριος, Μοσχάτο, Καλαμάτα, Κόρινθος, Πύλος, Κιλκίς, Σάμος, Κέρκυρα είναι μερικοί από τους δήμους που πρωτοστατούν στο "κίνημα" κατά των αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

Αναμένεται ότι όσο πλησιάζει η 20η Ιανουαρίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή γνωμοδοτήσεων στο υπουργείο Οικονομικών τόσο θα αυξάνονται οι δήμοι που αντιδρούν στις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Η προθεσμία

Οι δήμοι «τρέχουν» να προλάβουν την προθεσμία της 20 Ιανουαρίου για την υποβολή γνώμης επί των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή τους ζητώντας παράλληλα παράταση της διορίας που τους έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υποβάλουν αιτιολογημένες προτάσεις.

Σε ενστάσεις σκέφτονται να προχωρήσουν δεκάδες δήμοι οι οποίοι έχουν καταθέσει ή ετοιμάζονται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022

Από την πλευρά του το υπουργείο έχει διαμηνύσει ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία που θα αιτιολογούν γιατί ζητούν μείωση τιμών,  ενώ δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.

Η  γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει  υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση

 

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram