«Ανοικτό παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης το 2023 – Τι θα κρίνει τις αποφάσεις

Συνεχίζεται για ακόμα έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ
Ο υπουργός απέκλεισε την πιθανότητα ύπαρξης νέας επιδότησης στα καύσιμα, μέσω ενός τρίτου Fuel Pass.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική και ενεργειακή κρίση και το νέο έτος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σχολίασε πως αυτό θα κριθεί ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ την ίδια στιγμή απέκλεισε την πιθανότητα ύπαρξης νέας επιδότησης στα καύσιμα, μέσω ενός τρίτου Fuel Pass.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για τον φετινό πληθωρισμό κοντά στο 10%, ενώ και το επόμενο έτος θα παραμείνει υψηλός, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο, σχολιάζοντας την εκτίμηση της Eurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού «δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» και επανέλαβε ότι απαιτούνται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επανέλαβε δε, ότι εκτός απροόπτου θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης, με την πλατφόρμα να ανοίγει εντός του Νοεμβρίου.

Και υπενθύμισε ότι συνεχίζεται για ένα ακόμη εξάμηνο ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κινηματογράφους, σχολές χορού κ.ά.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, «αποτελεί στοιχείο προβληματισμού η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε αυτές τις κρίσεις» και τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», φέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τη Βρετανία που βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram