Αναδρομικά συνταξιούχων: Την Παρασκευή η απόφαση – Τι θα συμβεί
Στις 14 Φεβρουαρίου, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για το κρίσιμο ζήτημα των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων, που αφορούν τις μνημονιακές περικοπές στα δώρα κατά το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
Η υπόθεση συζητήθηκε τον Απρίλιο του 2024, με την εισήγηση να θέτει θέμα «παραδεκτού» λόγω των διαφορετικών αποφάσεων που εξέδωσαν ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν όντως υπάρχει αντίθεση στις αποφάσεις των δύο ανώτατων δικαστηρίων. Το ΣτΕ είχε κρίνει πως οι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αναδρομικά, ενώ ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ τους. Ωστόσο, επειδή τα δύο δικαστήρια βασίστηκαν σε διαφορετικά νομοθετικά δεδομένα, θεωρείται πιθανό το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να μην εξετάσει επί της ουσίας το θέμα.
Τι θα συμβεί ανάλογα με την απόφαση;
Αν το Δικαστήριο αποδεχθεί την εισήγηση περί “απαραδέκτου”
- Δεν θα εξεταστεί η συνταγματικότητα των περικοπών.
- Οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει δεν θα δικαιωθούν.
- Το δημόσιο δεν θα κληθεί να καταβάλει αναδρομικά.
Αν οι περικοπές κριθούν αντισυνταγματικές
- Θα επηρεαστούν οι εκκρεμείς αγωγές για τα δώρα του 11μήνου.
- Το δημόσιο δεν θα προχωρήσει σε εφάπαξ αποζημίωση, αλλά θα καταβάλει ποσά σε όσους έχουν προσφύγει, μετά από ατομικές δικαστικές αποφάσεις.
Η ετυμηγορία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα καθορίσει το μέλλον των αναδρομικών και τις επόμενες κινήσεις για τους συνταξιούχους.
- 2 λεπτά πριν Ασανσέρ: Στο τραπέζι νέα παράταση, ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα
- 7 λεπτά πριν Σκυλακάκης: Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει εργασία, οικονομία και κοινωνία
- 11 λεπτά πριν Αίγιο: Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης συνεργού στη διπλή δολοφονία



















