Αλλαγή σκηνικού στον Άρειο Πάγο: Ποιοι βγήκαν μπροστά, ποιοι όχι

Την ανάγκη πλήρους σεβασμού της βούλησης του Δικαστικού Σώματος, όπως αυτή εκφράστηκε κατά την ψηφοφορία για την επιλογή των νέων ηγετών στον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες, με την ψήφο των ίδιων των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας κάλυψης των οργανικών θέσεων που πρόκειται να κενωθούν με τη λήξη του δικαστικού έτους στις 30 Ιουνίου 2025.
Παρότι το αποτέλεσμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, η ΕΔΕ επισημαίνει ότι «ο σεβασμός του είναι καθοριστικός, ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η νομοθετική πρόβλεψη που για πρώτη φορά δίνει λόγο στο Δικαστικό Σώμα».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οποιαδήποτε παράκαμψη του εκλογικού αποτελέσματος θα συνιστά οπισθοδρόμηση και περιφρόνηση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».
Η Ένωση επαναλαμβάνει τη θέση της ότι η γνώμη των δικαστικών λειτουργών πρέπει να αποκτήσει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να επιλέγει από τους υποψηφίους που προκρίθηκαν από τους ίδιους τους δικαστές. Παράλληλα, ζητά να καταργηθεί η διαδικασία ακρόασης υποψηφίων από τη Βουλή και να διευρυνθεί η συμμετοχή στην ψηφοφορία με την ένταξη δικαστικών όλων των βαθμών.
«Η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τον νομικό κόσμο, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, η οποία απαιτεί αξιοπιστία και διαφάνεια σε όλους τους θεσμούς», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕ.
Ανατροπές στην ψηφοφορία
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Αρεοπαγίτης Αικατερίνη Αποστολάκη αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, συγκεντρώνοντας διπλάσιους σταυρούς από την Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία θεωρούνταν φαβορί. Το αποτέλεσμα αυτό ερμηνεύεται από δικαστικούς κύκλους ως σαφές μήνυμα ανεξαρτησίας και εσωτερικής αξιολόγησης, εκ μέρους του Δικαστικού Σώματος.
Χαμηλή στήριξη φέρεται να έλαβε και ο δικαστικός λειτουργός που είχε καταγγείλει απόπειρα δωροδοκίας του από τον επιχειρηματία Χρήστο Μαυρίκη.
Έκπληξη χαρακτηρίζεται και η παρουσία στην πρώτη τριάδα των Αντεισαγγελέων του Βασίλη Φλωρίδη, παρά το γεγονός ότι έχει υπηρετήσει μόλις δύο χρόνια στην Αθήνα, έναντι συνυποψηφίων με δεκαετίες εμπειρίας. Η επιλογή του από πολλούς ερμηνεύεται ως παραγνώριση πολιτικών συγγενειών – δεδομένου ότι ο αδελφός του είναι νυν Υπουργός Δικαιοσύνης – και ταυτόχρονα αναγνώριση της προσωπικότητάς του, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.
Πρώτος σε σταυρούς στους εισαγγελικούς υποψήφιους ήρθε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κώστας Τζαβέλας, ενώ δεύτερος αναδείχθηκε ο Αναστάσιος Σκάρας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου 2025 αποχωρούν από τις θέσεις τους, λόγω ορίου ηλικίας (67 ετών), η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Έως τότε, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην τελική επιλογή των προσώπων που θα τις διαδεχθούν.
- 42 λεπτά πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 1 ώρα πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια
- 2 ώρες πριν Δεν σε παίρνει ο ύπνος; 7 πρακτικές που βοηθούν


















