Αλλαγές στα ΑΤΜ: Πώς θα κάνεις ανάληψη σε λίγα δευτερόλεπτα

Αλλαγές στα ΑΤΜ: Πώς θα κάνεις ανάληψη σε λίγα δευτερόλεπτα

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ελληνική τραπεζική αγορά περνά πλέον σε μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα, καθώς η χρήση κάρτας για ανάληψη μετρητών τείνει να αποτελέσει παρελθόν. Τα πρώτα «ανέπαφα» ΑΤΜ βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν συναλλαγές αποκλειστικά μέσω του κινητού τηλεφώνου τους.

Ήδη η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εγκαταστήσει ΑΤΜ με τεχνολογία NFC, μέσω της οποίας ο πελάτης μπορεί να ολοκληρώσει ανάληψη απλώς πλησιάζοντας το κινητό του στο σημείο ανέπαφης επαφής. Η ταυτοποίηση γίνεται μέσω Face ID, δακτυλικού αποτυπώματος ή κωδικού, χωρίς καμία ανάγκη για χρήση φυσικής κάρτας ή πληκτρολόγηση PIN.

Το νέο μοντέλο συναλλαγών θεωρείται σημαντικό βήμα ενίσχυσης της ασφάλειας, καθώς μειώνει τον κίνδυνο υποκλοπής στοιχείων (card skimming) και ταυτόχρονα περιορίζει την επαφή με τα μηχανήματα, στοιχείο θετικό και υγειονομικά.

Αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η μετάβαση στις νέες τεχνολογίες συνοδεύεται από αυστηρότερους ευρωπαϊκούς κανόνες. Με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο:

  • Οι πάροχοι πληρωμών υποχρεούνται να ανταλλάσσουν δεδομένα που σχετίζονται με περιστατικά απάτης.
  • Καθιερώνεται υποχρεωτικός έλεγχος ταύτισης IBAN και ονόματος σε κάθε μεταφορά χρημάτων.
  • Η ευθύνη για λάθη ή παραλείψεις μεταφέρεται πλέον στις τράπεζες.

Παράλληλα, τα ΑΤΜ οφείλουν να ενημερώνουν με απόλυτη διαφάνεια για όλα τα τέλη και τις ισοτιμίες πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ενώ οι εταιρείες καρτών πρέπει να δείχνουν ξεκάθαρα τις χρεώσεις τους.

Αναλήψεις μετρητών και από καταστήματα λιανικής

Το νέο πλαίσιο προβλέπει επίσης ευκολότερη πρόσβαση σε μετρητά, ειδικά για πολίτες που ζουν σε περιοχές χωρίς τραπεζικά καταστήματα. Πλέον, καταστήματα λιανικής θα μπορούν να παρέχουν αναλήψεις χωρίς αγορά προϊόντος, έως 150 ευρώ, με προϋπόθεση τη χρήση PIN και τεχνολογίας chip.

Διαφάνεια στις συναλλαγές

Για να μειωθεί η σύγχυση των καταναλωτών, οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να εμφανίζουν στους λογαριασμούς την πραγματική εμπορική τους επωνυμία, ώστε οι χρήστες να αναγνωρίζουν με σαφήνεια κάθε συναλλαγή.

Η μετάβαση στα ανέπαφα ΑΤΜ και στη χρήση κινητού για αναλήψεις σηματοδοτεί την οριστική απομάκρυνση από τις παραδοσιακές κάρτες. Η ψηφιακή ταυτοποίηση γίνεται πλέον ο νέος κανόνας, αναμορφώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και τις τραπεζικές συναλλαγές.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr