Αλλαγές και προσαυξήσεις στις συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση

Έτσι θα δοθούν σε πέντε μήνες τα αναδρομικά
Ανέρχονται σε 85.000 οι δικαιούχοι προσαύξησης λόγω παράλληλης ασφάλισης και η συνολική δαπάνη πιθανολογείται ότι προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

«Μία ακόμη εκκρεμότητα ετών κλείνει οριστικά προς όφελος χιλιάδων συνταξιούχων, καθώς τίθεται σε λειτουργία από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ το λογισμικό υπολογισμού των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης», επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, η αρχή γίνεται με τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Σταδιακά, και ανά εβδομάδα, θα εντάσσονται στη διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία.

«Με το νέο αυτό λογισμικό ξεκινά σε πρώτη φάση να υπολογίζονται οι νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται από τώρα και μετά.

Σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016 και η απόδοση στη συνέχεια των αντίστοιχων αυξήσεων και αναδρομικών στους δικαιούχους.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός πενταμήνου.

Το ακριβές πλήθος των συνταξιούχων που θα δουν προσαυξήσεις και αναδρομικά στις συντάξεις τους δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί ο υπολογισμός του μέσα από το εν λόγω λογισμικό» διευκρινίζει ο φορέας.

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, δήλωσε: «Με τη λειτουργία του λογισμικού και την εκκαθάριση, που ακολουθεί, κλείνει μια ακόμη εκκρεμότητα του ΕΦΚΑ και, παράλληλα, αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορούσε χιλιάδες συνταξιούχους.

Οι συντάξεις με διαδοχικό και παράλληλο χρόνο ασφάλισης θα εκδίδονται πλέον χωρίς αποκλίσεις και, παράλληλα, χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν για χρόνια την απαιτούμενη προσαύξηση θα την δουν στους λογαριασμούς τους με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης εντός πενταμήνου».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ανέρχονται σε 85.000 οι δικαιούχοι προσαύξησης λόγω παράλληλης ασφάλισης και η συνολική δαπάνη πιθανολογείται ότι προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ!

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα το Δίκτυο είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Άλλωστε, υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι περιμένουν την εν λόγω προσαύξηση από την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), δηλαδή από τον Μάιο του 2016!

Άρα, για ορισμένους συνταξιούχους, η αναμονή φτάνει τους 74 μήνες…

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram