Αλάρμ ή φλας; Το λάθος που κάνουν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί και μπορεί να κοστίσει ακριβά
Σχεδόν όλοι οι οδηγοί το έχουν κάνει έστω μία φορά. Σταματούν για λίγο στην άκρη του δρόμου, πατούν το κουμπί των αλάρμ και θεωρούν ότι έχουν ενημερώσει σωστά τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Ωστόσο, αυτό που για πολλούς μοιάζει αυτονόητο, δεν είναι πάντα σύμφωνο με όσα προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Η σωστή χρήση των φωτεινών ενδείξεων δεν αποτελεί απλώς θέμα καλής οδηγικής συμπεριφοράς. Είναι βασικό στοιχείο της οδικής ασφάλειας, καθώς επιτρέπει στους υπόλοιπους οδηγούς να αντιλαμβάνονται εγκαίρως τις κινήσεις και τις προθέσεις των οχημάτων γύρω τους.
Η «γλώσσα» των οδηγών στον δρόμο
Φλας και αλάρμ αποτελούν τα σημαντικότερα μέσα επικοινωνίας μεταξύ των οχημάτων. Μέσω αυτών, κάθε οδηγός ενημερώνει τους υπόλοιπους για μια επικείμενη αλλαγή πορείας, έναν ελιγμό ή μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παρά τη σημασία τους, όμως, στην καθημερινότητα έχει επικρατήσει μια διαφορετική πρακτική. Πολλοί χρησιμοποιούν τα φλας μόνο όταν πρόκειται να στρίψουν, ενώ για κάθε προσωρινή στάση ή στάθμευση επιλέγουν σχεδόν αυτόματα τα αλάρμ.
Πρόκειται για μια συνήθεια που έχει παγιωθεί στους ελληνικούς δρόμους, χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι και η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία.
Πότε επιτρέπεται η χρήση των αλάρμ
Ο ΚΟΚ είναι σαφής ως προς τον σκοπό των φώτων έκτακτης ανάγκης, γνωστών και ως αλάρμ.
Το συγκεκριμένο σύστημα προορίζεται για περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα όχημα έχει ακινητοποιηθεί και η παρουσία του ενδέχεται να δημιουργήσει κίνδυνο για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.
Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν κατά τη διάρκεια της κίνησης προκύψει κάποιο απρόβλεπτο πρόβλημα ή μια κατάσταση που απαιτεί προειδοποίηση των άλλων οδηγών για έκτακτη ανάγκη.
Η αδικαιολόγητη χρήση των αλάρμ συνιστά παράβαση του ΚΟΚ και εντάσσεται στην κατηγορία Ε1-Β, με πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για δέκα ημέρες.
Το φλας δεν χρησιμοποιείται μόνο στις στροφές
Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν αρκετοί οδηγοί, τα φλας δεν ενεργοποιούνται αποκλειστικά όταν ένα όχημα πρόκειται να στρίψει.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται κάθε φορά που ο οδηγός πρόκειται να πραγματοποιήσει ελιγμό, είτε πρόκειται για αλλαγή πορείας είτε για στάση ή στάθμευση.
Πριν από κάθε τέτοια κίνηση, ο οδηγός οφείλει να βεβαιώνεται ότι δεν δημιουργεί κίνδυνο ή παρεμπόδιση στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητά τους.
Γιατί πολλοί προτιμούν τα αλάρμ όταν παρκάρουν
Στην πράξη, αρκετοί οδηγοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το φλας κατά τη στάθμευση, θεωρώντας ότι οι υπόλοιποι θα παρερμηνεύσουν την πρόθεσή τους.
Για παράδειγμα, όταν ένα όχημα ανάψει το δεξί φλας για να σταθμεύσει, ο οδηγός που ακολουθεί μπορεί να θεωρήσει ότι πρόκειται να στρίψει σε κάποιον επόμενο δρόμο και όχι να παρκάρει.
Παρότι το επιχείρημα αυτό έχει λογική βάση, ο ΚΟΚ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: η νόμιμη και σωστή ένδειξη για στάση ή στάθμευση παραμένει το αντίστοιχο φλας και όχι τα αλάρμ.
Τα πρόστιμα για τη μη χρήση φλας
Η μη χρήση δεικτών κατεύθυνσης μπορεί να επιφέρει κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, η παράβαση κατατάσσεται επίσης στην κατηγορία Ε1-Β, με πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για δέκα ημέρες.
Αν τα φλας δεν λειτουργούν σωστά ή απουσιάζουν, το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ.
Ακόμη πιο αυστηρές είναι οι ποινές σε περιπτώσεις επικίνδυνων ελιγμών. Όταν οι συνεχείς ή διακεκομμένοι ελιγμοί δημιουργούν κίνδυνο για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, η παράβαση εντάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β, με πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης και στοιχείων κυκλοφορίας για 30 ημέρες.
Τι ισχύει στις προσπεράσεις
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις προσπεράσεις.
Ο οδηγός που πραγματοποιεί προσπέραση χωρίς να έχει προηγουμένως χρησιμοποιήσει τα φλας κινδυνεύει με πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για είκοσι ημέρες, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νέου ΚΟΚ.
Οι τεχνικές προδιαγραφές των φλας
Το άρθρο 75 του ΚΟΚ προβλέπει ότι όλα τα αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες, τα μοτοποδήλατα, τα τρίτροχα και τα ρυμουλκούμενα οχήματα πρέπει να διαθέτουν ζυγό αριθμό δεικτών κατεύθυνσης με κίτρινο αναλάμπον φως.
Οι φωτεινές ενδείξεις πρέπει να είναι ορατές τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, ενώ η συχνότητα αναβοσβήματος ορίζεται στους 90 παλμούς ανά λεπτό, με επιτρεπτή απόκλιση 30 παλμών.
Σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή απουσίας των δεικτών κατεύθυνσης, επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, καθώς η παράβαση κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α.
Το συμπέρασμα
Η χρήση των αλάρμ έχει μετατραπεί σε καθημερινή συνήθεια για χιλιάδες οδηγούς, όμως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει κάτι διαφορετικό. Τα αλάρμ προορίζονται αποκλειστικά για έκτακτες καταστάσεις και όχι για κάθε σύντομη στάση ή στάθμευση.
Αντίθετα, το φλας παραμένει το μοναδικό μέσο με το οποίο ο οδηγός οφείλει να δηλώνει εγκαίρως κάθε ελιγμό, ακόμη και όταν πρόκειται απλώς να παρκάρει το όχημά του.
- 39 λεπτά πριν Βενζίνη: Πού γεμίζουν φθηνότερα οι οδηγοί και πότε αναμένεται νέα μείωση στις τιμές
- 1 ώρα πριν Αλάρμ ή φλας; Το λάθος που κάνουν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί και μπορεί να κοστίσει ακριβά
- 2 ώρες πριν Μέλισσες και σφήκες στην κουζίνα; Οι κινήσεις που θα τις κρατήσουν μακριά το καλοκαίρι


















