Ακρίβεια χωρίς φρένο: Νέες ανατιμήσεις από Σεπτέμβριο

Αντιμέτωποι με νέο κύμα ανατιμήσεων βρίσκονται οι καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την ακρίβεια στα βασικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές της αγοράς, φρούτα, ψάρια και κρέατα έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους φθινοπωρινούς μήνες.
Οι συνεχείς ανατιμήσεις δημιουργούν ασφυκτική πίεση στα νοικοκυριά, καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Οι ενώσεις καταναλωτών κάνουν λόγο για «ακρίβεια χωρίς τέλος», τονίζοντας ότι το φθινόπωρο αναμένεται ακόμη πιο δύσκολο εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών.
«Η ‘έκρηξη’ των τιμών δεν δικαιολογείται»
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούλιο, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι αυξήθηκε ο πληθωρισμός στα φρούτα 19,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο Ιούλιο του 2024», λέει στο MEGA ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας.
«Αυτή η μεγάλη έκρηξη των τιμών δεν δικαιολογείται γιατί αυτό το οποίο συνέβη πέρσι λόγω της ξηρασίας, είχε πολύ μειωμένη παραγωγή, φέτος έγινε μία πάρα πολύ καλή παραγωγή. Εδώ τώρα λοιπόν και οι παραγωγοί και οι αγρότες αλλά και οι έμποροι, αυτό το οποίο κοιτάνε, κοιτάνε να βγάλουν τα σπασμένα».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Βλέπουμε να παραμένουν υψηλά και τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα σε τιμές οι οποίες σε άλλη εποχή πέρσι, για παράδειγμα, ήταν σχεδόν στο 80% της τιμής τους. Φέτος είναι στα 3,5 ευρώ περίπου. Πέρσι τέτοια εποχή ήταν περίπου στο 1,5 με 2 ευρώ».
«Περαιτέρω ανατιμήσεις το φθινόπωρο»
«Βλέπουμε τεράστιες ανατιμήσεις στα φρούτα, όπως αυτό προκύπτει και από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά δεν βλέπουμε μόνο στα φρούτα, βλέπουμε και στα κρέατα, βλέπουμε και στα ψάρια, βλέπουμε και στον καφέ, βλέπουμε και στα είδη ζαχαροπλαστείου», τονίζει, σημειώνοντας:
«Η απόσταση η οποία βλέπουμε στην τιμή από το χωράφι στο ράφι, είναι από 3 έως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και 10 φορές παραπάνω το προϊόν αγοράζει ο καταναλωτής από ό,τι το πουλάει ο παραγωγός».
Σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο:
«Θα υπάρχουν περαιτέρω ανατιμήσεις το φθινόπωρο, αυτό το οποίο υπάρχει είναι λόγω της μεγάλης αύξησης τόσο των εργατικών χεριών, που λείπουν κιόλας, αλλά και τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και όλα τα αυτά τα οποία χρειάζεται για να παράξει το προϊόν ο παραγωγός, ο αγρότης, θα δούμε μεγαλύτερες αυξήσεις τους επόμενους μήνες στα προϊόντα».
- 7 λεπτά πριν Μαζωνάκης: Νέο βίντεο μετά τον τραυματισμό του – Τι είπε για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη
- 9 λεπτά πριν Πανελλήνιες 2026: Δείτε τα θέματα που έπεσαν σήμερα (4/6) σε ΑΟΘ, Δίκτυα Υπολογιστών, Ανατομία και Βιολογική Γεωργία
- 13 λεπτά πριν Επίδομα Παιδιού Α21: Ανοιχτή έως 10 Ιουλίου η πλατφόρμα για αιτήσεις – Η προθεσμία που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

















