Airbnb: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες- Ποιες είναι οι κυρώσεις
Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που αποκτούν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις ή συμπληρώσεις στις δηλώσεις τους για το φορολογικό έτος 2025. Όσοι δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα, ακόμη και με διαγραφή των καταχωρίσεών τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, οι υπόχρεοι μπορούν χωρίς πρόστιμο να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων, τα ποσά των εισοδημάτων ή τους λοιπούς δικαιούχους. Μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων, τα εισοδήματα θα ενταχθούν στον φορολογικό μηχανισμό και θα φορολογηθούν κανονικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2025 υποβλήθηκαν περίπου 2,2 εκατομμύρια αρχικές δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα δηλωθέντα έσοδα να φτάνουν τα 870 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2023. Τα εισοδήματα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές που κυμαίνονται από 15% έως 45%.
Οι έλεγχοι της φορολογικής διοίκησης αναμένεται να ενταθούν από τις αρχές Μαρτίου, με διασταυρώσεις στοιχείων από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ακίνητα που εμφανίζονται στις πλατφόρμες χωρίς αναγραφή Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), καθώς και σε περιπτώσεις μη δήλωσης εισοδημάτων.
Οι κυρώσεις είναι αυστηρές. Για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που ισούται με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους, με κατώτατο όριο τις 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός ενός έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται. Για ανακριβή δήλωση, το πρόστιμο αντιστοιχεί στο διπλάσιο του μισθώματος που εμφανίζεται στην πλατφόρμα, ενώ για εκπρόθεσμη δήλωση επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Τα πρόστιμα επιβάλλονται στον διαχειριστή του ακινήτου και, όπου δεν προκύπτει τέτοια ιδιότητα, στον κύριο ή τον επικαρπωτή. Οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν εγκαίρως τις εκκρεμότητές τους, προκειμένου να αποφύγουν κυρώσεις που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιβαρυντικές.
- 10 λεπτά πριν ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά: Προσλήψεις για διοικητικούς, ηλεκτροτεχνίτες, υδρονομείς, εργατοτεχνίτες
- 10 λεπτά πριν Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Οι νέοι δικαιούχοι και τα αυξημένα ποσά
- 11 λεπτά πριν Στον «αέρα» οι άδειες υγειονομικών: Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να μη χαθούν οι μέρες του 2024 και του 2025!








