Airbnb: «Παγώνουν» οι νέες άδειες στη Θεσσαλονίκη από σήμερα (1/7) – Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες
Αλλάζει από σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026, το πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb στη Θεσσαλονίκη, καθώς τίθεται σε ισχύ η αναστολή νέων εγγραφών ακινήτων στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα του δήμου.
Το νέο μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, επεκτείνεται πλέον και στη Θεσσαλονίκη, επηρεάζοντας τόσο όσους σχεδιάζουν να διαθέσουν νέο ακίνητο σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όσο και ιδιοκτήτες που προχωρούν σε μεταβιβάσεις.
Ποιες άδειες «παγώνουν»
Από 1 Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου, δεν επιτρέπεται η πρώτη εγγραφή ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για ακίνητα που βρίσκονται στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος ιδιοκτήτης δεν έχει αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) πριν από την έναρξη της αναστολής, δεν μπορεί να ξεκινήσει νέα δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην περιοχή κατά το διάστημα ισχύος του μέτρου.
Τι ισχύει για αγοραπωλησίες, δωρεές και γονικές παροχές
Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τις νέες εγγραφές.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, όταν ακίνητο σε περιοχή όπου ισχύει η αναστολή μεταβιβάζεται με αγοραπωλησία, δωρεά ή γονική παροχή, διαγράφεται από το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Κατά συνέπεια, ο νέος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να το επανεγγράψει όσο παραμένει σε ισχύ ο γεωγραφικός περιορισμός.
Αντίθετα, η κληρονομική διαδοχή δεν περιλαμβάνεται στην τελική διάταξη του νομοσχεδίου.
Γιατί επηρεάζεται η αξία των ακινήτων
Η δυνατότητα εκμετάλλευσης ενός ακινήτου μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εμπορικής του αξίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη τουριστική ζήτηση.
Έτσι, οι νέοι περιορισμοί αναμένεται να επηρεάσουν τόσο τις αποφάσεις των επενδυτών όσο και τις επικείμενες μεταβιβάσεις ακινήτων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες
Το νέο πλαίσιο συνοδεύεται από αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα:
- πρόστιμο ίσο με το 50% των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν από παράνομη βραχυχρόνια μίσθωση,
- ελάχιστο πρόστιμο 20.000 ευρώ,
- σε περίπτωση υποτροπής μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 40.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα επιβάλλονται και εισπράττονται από την ΑΑΔΕ.
Ποιοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή
Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και σχεδίαζαν να τα αξιοποιήσουν μέσω Airbnb θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι νέες εγγραφές έχουν ανασταλεί.
Παράλληλα, όσοι διαθέτουν ήδη ενεργό ΑΜΑ σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη καλούνται να εξετάσουν προσεκτικά τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τυχόν αγοραπωλησίες, δωρεές ή γονικές παροχές, καθώς οι νέες διατάξεις επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα συνέχισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πηγή φωτογραφίας: (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
- 1 λεπτό πριν Μύκονος: Αγοράκι 2,5 ετών έπεσε σε πισίνα και κατάπιε μεγάλη ποσότητα νερού
- 5 λεπτά πριν Ρεύμα: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς λόγω καύσωνα!
- 12 λεπτά πριν Αθήνα: Αποκλείστηκε σημείο στην Κολοκοτρώνη μετά την πτώση τμημάτων πρόσοψης








