Αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό

Περιορισμένη παρέμβαση στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 663 ευρώ μικτά

Την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 2%, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρέμβαση στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα ήταν περιορισμένη. Άλλωστε οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των εμπόρων, είχαν ζητήσει το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 663 ευρώ μικτά. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, από τα 29,04 ευρώ που είναι θα ανέλθει στα 29,64 ευρώ.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του «η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων. Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική.»

Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «σταθερό μέλημα αυτής της Κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί η αύξηση αυτή -εν μέσω των μεγάλων δυσκολιών της πανδημίας- σηματοδοτεί την αισιοδοξία μας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Με λίγα λόγια θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την απόφαση αυτή ως ένα διπλό σήμα: Ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά αφού παρά τις δυσκολίες, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019. Ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης. Και όλα αυτά πριν πέσουν ακόμα στην πραγματική οικονομία οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θυμίζω ότι η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος -πριν τις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής- θα κλείσει την Παρασκευή με την ολοκλήρωση των νομοθετικών εκκρεμοτήτων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, όμως, η αύξηση αυτή την οποία θα εισηγηθεί σήμερα ο Υπουργός Εργασίας είναι και σήμα του κοινωνικού προσανατολισμού της πολιτικής μας.»

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram