Αυξήσεις στα τσιγάρα: Στα 6,50 ευρώ μπορεί να φτάσει το πακέτο στην Ελλάδα
Με το κάπνισμα να εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και να συνδέεται με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο, νέες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων φαίνεται πως βρίσκονται προ των πυλών.
Η φορολόγηση των καπνικών προϊόντων βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι αλλαγές που εξετάζονται
Μεταξύ των προτάσεων που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι είναι η αύξηση των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών, με στόχο να περιοριστούν οι μεγάλες αποκλίσεις που καταγράφονται σήμερα μεταξύ των κρατών-μελών.
Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να προσαρμόζεται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και το επίπεδο τιμών κάθε χώρας.
Οι αλλαγές δεν θα αφορούν μόνο τα συμβατικά τσιγάρα. Στο νέο πλαίσιο αναμένεται να ενταχθούν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, τα οποία θα υπόκεινται σε νέους ελάχιστους φόρους.
Οι εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν και την Κύπρο, η οποία συγκαταλέγεται στις χώρες που ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσουν τους ελάχιστους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης, προκειμένου να συμμορφωθούν με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.
Στην Ελλάδα, μάλιστα, εκτιμάται ότι η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 6,50 ευρώ.
Ο στόχος της Κομισιόν και η εικόνα στην Κύπρο
Οι προωθούμενες αλλαγές εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του καπνίσματος στην Ευρώπη.
Στόχος της Κομισιόν είναι, έως το 2040, λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η επίτευξη αυτού του στόχου παραμένει δύσκολη. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Eurostat για την Κύπρο, το 2025 το 22,6% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω έκανε καθημερινή χρήση καπνικών ή συναφών προϊόντων.
Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 16,5%.
Στα προϊόντα που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνονται, πέρα από τα συμβατικά τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα σακουλάκια νικοτίνης και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.
- 15 λεπτά πριν Μυτιλήνη: Ανατράπηκε ταξί με τρεις μαθητές που πήγαιναν σχολείο
- 31 λεπτά πριν Νοστράδαμος: Οι προφητείες για το 2027 που προκαλούν ανατριχίλα
- 47 λεπτά πριν Δήμος Αγίου Δημητρίου: Νέα προκήρυξη για 34 προσλήψεις







