Αυξήσεις στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση "βλέπει" ο ΟΟΣΑ
Καμπανάκι για το δημογραφικό
Μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο έως το 2035 και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050 αναφέρεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ.
Η πιθανότητα αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδείνωση των στοιχείων του δημοσιογραφικού προβλήματος. Η διόγκωση του δημοσιογραφικού προβλήματος οφείλεται αφενός στην αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής και αφετέρου στην μείωση του πληθυσμού που είναι σε εργασιακή ηλικία (20-64 ετών) που στην Ελλάδα θα φθάσε έως και το 35%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα καθώς έως το 2050 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχεί σε κάθε 100 εργαζόμενους. Δηλαδή, ενώ το 1990 η αναλογία ήταν 22,9 άτομα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζόμενους, το 2020 η αναλογία βρέθηκε στο 37,8 και το 2050 θα φτάσει στο 75.
Μικρή ελπίδα δημιουργεί μόνο η πρόβλεψη για αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων, στο 1,37 έως το 2040 από 1,3 γεννήσεις ανά γυναίκα στην Ελλάδα το 2020 και 1,54 έως το 2060.
Τι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η πανδημία έχει βαρύνει τους ηλικιωμένους, αν και οι συνταξιούχοι έχουν δει τις συντάξεις τους να προστατεύονται, σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, και στις υπόλοιπες χώρες η μακροπρόθεσμη οικονομική πίεση από τη γήρανση παραμένει.
Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην τρίτη ηλικία έχει επιβραδυνθεί από το 2010, ο ρυθμός της γήρανσης προβλέπεται να είναι γρήγορος τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το μέγεθος του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας προβλέπεται να μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο έως το 2060 στις περισσότερες χώρες της Νότιας, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην Ιαπωνία και την Κορέα.
Αλλά και οι νέοι έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση και ενδέχεται να δουν τα μελλοντικά τους οφέλη να μειώνονται, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, ειδικά εάν η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα σημάδια και δυσκολίες στην οικοδόμηση της σταδιοδρομίας τους.
Τα υποχρεωτικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν ένα μέσο μελλοντικό καθαρό ποσοστό αναπλήρωσης 62% σε εργαζόμενους με μέσο μισθό πλήρους σταδιοδρομίας, που κυμαίνεται σε λιγότερο από 40% στη Χιλή, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Λιθουανία και την Πολωνία έως 90% ή περισσότερο στην Ουγγαρία, την Πορτογαλία και η Τουρκία.
Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλές χώρες αναμόρφωσαν σημαντικά τις συνταξιοδοτικές παροχές που σχετίζονται με τις αποδοχές, όπως η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Πολωνία και η Σλοβενία. Η Χιλή, η Γερμανία, η Λετονία και το Μεξικό αύξησαν επίσης την προστασία του εισοδήματος για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα.