Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την οικονομία

Δηλώσεις του υπ. Οικονομικών
Με κοινή συνέντευξη τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας παρουσίασαν τα νέα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα και από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν την οικονομία και τα εργασιακά.

Με κοινή συνέντευξη τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας παρουσίασαν τα νέα μέτρα  που εξήγγειλε πρόσφατα και από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν την οικονομία και τα εργασιακά. 

Πρόκειται για τα νέα μέτρα 6,8 δισ ευρώ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα νέα μέτρα. Αυτά είναι:

 • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά τις 3 μονάδες
 • Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (αγρότες, μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες)
 • Επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας 
 • Επέκταση του προγράμματος "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
 • Υλοποίηση Γ' κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής
 • Θέσπιση μέτρου υπερεκπτώσεων πράσινων και φηφιακών επενδύσεων
 • Καταβολή αναδρομικών των συντάξεων
 • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για κατοίκους ακριτικών νησιών
 • Παράταση της προθεσμίας καταβολής κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό
 • Αναστολή πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι το τέλος του 2020
 • Παράταση των επιδομάτων ανεργίας και μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για τους εποχικά εργαζόμενους

Αναλυτικά τα μέτρα:

Αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021

Με αυτό τον τρόπο μηδενίζεται, από τον Ιανουάριο του 2021, η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020.

Για όσους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων.

Από το μέτρο ενισχύονται ο ιδιωτικός τομέας αλλά και η προώθηση των επενδύσεων καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Διευρύνεται το πεδίο των δικαιούχων. 

Στο νέο μέτρο μπορούν να ενταχθούν:

 • Ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή
 • Ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως είναι οι μεταφορές, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός
 • Ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, οι οποίες έχουν την έδρα τους σε περιοχές της Εύβοιας, που τον περασμένο μήνα επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, ανεξαρτήτως κλάδου
 • Μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ

Υπερεκπτώσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις

Το κίνητρο θα ισχύσει για τρία έτη, από το 2021 μέχρι το 2023.
Ειδικότερα, εισάγεται ισχυρό φορολογικό κίνητρο, με τη μορφή υπερ-έκπτωσης σε ποσοστό συνολικά 200% των δαπανών αυτών.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, για το έτος 2020 και εφεξής, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα διαπόντιων νήσων.

Παράταση καταβολής εισπράξεων ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών 

Παρέχεται νέα παράταση, μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών τους στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα, για τις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης.

Επέκταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Επεκτείνεται η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και το τουριστικό πακέτο για ακόμη 6 μήνες.

Αναστολή πλειστηριασμών Α κατοικίας

Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί που αφορούν την 1η κατοικία, μέχρι τέλος του έτους, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων.
Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram