Άδεια μητρότητας - Ποιες χάνουν το επίδομα

Για μητέρες "δύο ταχυτήτων" κάνουν λόγο οι χαμένες

Την ώρα που χιλιάδες νέες μητέρες βλέπουν να αυξάνεται το χρονικό διάστημα και η ταυτόχρονη καταβολή του επιδόματος μητρότητας κάποιες άλλες που το χάνουν κάνουν λόγο για μια "άδικη κατάσταση" και ένα καθεστώς ανισότητας που υιοθετεί το μοντέλο "μητέρες - δύο ταχυτήτων".

Μεγάλες "χαμένες" αποδεικνύονται οι μητέρες-αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί ΕΕΠ-ΕΒΠ καθώς η άδεια ανατροφής που δικαιούνται είναι 3 μήνες και 15 ημέρες!.

Με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητούν την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και ίσα δικαιώματα, ώστε να μπορέσουν να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους στην κρίσιμη πρώτη ηλικία.

Ολόκληρη η επιστολή

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με βάση την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την αύξηση της άδειας μητρότητας του ΟΑΕΔ από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα και με βάση το άρθρο 43 και 44 του ν.4997/2022 (ΦΕΚ 219 Α), εμείς οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ, μα πάνω από όλα μητέρες, θα θέλαμε προσωπικά και άμεσα να επιληφθείτε του θέματος που σας παραθέτουμε.

Ζητάμε αύξηση της άδειας ανατροφής που για εμάς είναι μόνο 3 μήνες και 15 μέρες. Ως μητέρες ζητάμε ίσα δικαιώματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας στην κρίσιμη αυτή πρώτη ηλικία. Όπως ισχύει σε όλο το δημόσιο τομέα και εφόσον εργαζόμαστε και εμείς στο δημόσιο και μάλιστα με τις ίδιες ακριβώς απαιτήσεις, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξισωθούμε και σε αυτό το πλαίσιο.

Επιπλέον, το εργασιακό μας καθεστώς είναι το ίδιο στον τρόπο που επιτελούμε το εκπαιδευτικό μας έργο και αφού το Υπουργείο Παιδείας έχει τις ίδιες εργασιακές απαιτήσεις από εμάς, θα πρέπει να μας παρέχει και τα ίδια προνόμια.

Θεωρούμε ότι δεν διαφέρουμε από τις μόνιμες συναδέλφους ως προς την φροντίδα των παιδιών μας και όσο διαιωνίζεται αυτή η άδικη κατάσταση, υιοθετείται ένα καθεστώς ανισότητας, θέτοντας τις μητέρες εκπαιδευτικούς, σε μητέρες «δύο ταχυτήτων».

Σας παρακαλούμε και επικαλούμαστε το γεγονός ότι είστε και εσείς μητέρα, να δείξετε τη δέουσα προσοχή στο κρίσιμο και φλέγον ζήτημα της επέκτασης της άδειας ανατροφής των αναπληρωτών, που απασχολεί χιλιάδες γυναίκες αναπληρώτριες, χωρίς να χάνονται τα αυτονόητα (μόρια, ένσημα, προϋπηρεσία).

Με εκτίμηση,

Οι μητέρες-αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram