ΑΔΕΔΥ: «Όχι» στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ – Στον αέρα 730 εργασιακοί σύμβουλοι

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, καθώς –όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι– οδηγεί σε απολύσεις 730 εργασιακών συμβούλων, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εργασιακής επισφάλειας.
Την ώρα που η αγορά εργασίας απαιτεί σταθερότητα και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το αυτονόητο: τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.
ΔΥΠΑ: «Λήξη» συμβάσεων και αβεβαιότητα έως τον Ιούνιο
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι συμβάσεις των 730 εργασιακών συμβούλων λήγουν έως τις 30 Ιουνίου, χωρίς –μέχρι στιγμής– να υπάρχει πρόβλεψη ανανέωσης.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για προσωπικό με εμπειρία και εξειδίκευση, το οποίο έχει προσληφθεί μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για το μέλλον της υπηρεσίας.
Και εδώ προκύπτει το βασικό ερώτημα: Γιατί δεν προχωρά η μονιμοποίηση σε μια ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία;
Καταγγελίες για «κοροϊδία» και υποβάθμιση της υπηρεσίας
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για πολύμηνο εμπαιγμό από τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Όπως τονίζουν:
- Αντί για σταθερές θέσεις εργασίας, διατηρείται ένα καθεστώς προσωρινότητας
- Οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 1.000
- Η υπηρεσία οδηγείται σε σταδιακή αποδυνάμωση
Με άλλα λόγια, η πραγματικότητα δείχνει μια δομή που λειτουργεί οριακά, την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται.
Το νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ και οι ενστάσεις για αξιοκρατία
Την ίδια στιγμή, η ΔΥΠΑ προχωρά σε νέο πρόγραμμα απασχόλησης, το οποίο –αντί να απορροφήσει τους απολυόμενους– προβλέπει την πρόσληψη περίπου 1.000 «ωφελούμενων».
Ωστόσο, εδώ εντοπίζονται σοβαρές ενστάσεις:
- Δεν μοριοδοτείται σχετική εργασιακή εμπειρία
- Δίνεται βαρύτητα σε πιστοποιήσεις, ακόμη και άσχετες με το αντικείμενο
- Προβλέπεται διαδικασία συνέντευξης με υψηλή βαθμολογική επιρροή
Το αποτέλεσμα; Ερωτήματα για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία της διαδικασίας.
Ένταση και καταγγελίες για περιορισμό συνδικαλιστικής δράσης
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και περιστατικά έντασης, με αφορμή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Διοίκησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
- Υπήρξε απαγόρευση εισόδου σε συνδικαλιστές
- Στον χώρο βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις
- Δημιουργήθηκε κλίμα έντασης
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε ένα δημοκρατικό εργασιακό περιβάλλον.
Το βασικό αίτημα: Να αποσυρθεί το πρόγραμμα
Με φόντο τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι απευθύνουν σαφές μήνυμα προς τη ΔΥΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση:
- Να αποσυρθεί άμεσα το νέο πρόγραμμα
- Να διασφαλιστούν οι θέσεις των 730 εργασιακών συμβούλων
- Να ενισχυθεί ουσιαστικά η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης
ΑΔΕΔΥ: Ολόκληρο το δελτίο τύπου
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και χαιρετίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι 730 εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ μαζί με τους μόνιμους υπαλλήλους για να μην πεταχτούν στο δρόμο σε λίγους μήνες (μέχρι 30/06), ως άλλο ένα «έργο» του Ταμείου Ανάκαμψης με ημερομηνία λήξης.
Καταγγέλλουμε την «κοροϊδία» που έχουν δεχτεί οι συνάδελφοι τους τελευταίους 10 μήνες τόσο από τη Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. όσο και από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συνολικά της κυβέρνησης. Αντί για μονιμοποίηση των συμβασιούχων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα είμαστε θεατές στη μονιμοποίηση του απαράδεκτου καθεστώτος της ομηρίας και του εμπαιγμού των συναδέλφων, σε μια υπηρεσία υποστελεχωμένη (πάνω από 1.000 κενές οργανικές θέσεις) και διαρκώς υποβαθμιζόμενη.
Η Διοίκηση πήρε την πολιτική απόφαση να μην παρατείνει, να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των εργασιακών συμβούλων. Αντίθετα προχώρησε στη διαμόρφωση ενός προγράμματος απασχόλησης και σε μια απόπειρα εξαπάτησης πως αφορά όσους απολύονται, γεγονός που διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα και λειτουργεί με όρους βαθιά αποπροσανατολιστικους για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους.
Με το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά η Διοίκηση δείχνει την πόρτα εξόδου σε έμπειρο και ήδη εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Στη θέση του, προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 «ωφελούμενων» γενικά πτυχιούχων, χωρίς να μοριοδοτείται σχετική προϋπηρεσία -όπως συνέβαινε 26 χρόνια τώρα στον ΟΑΕΔ-. Αντίθετα, μοριοδοτείται οποιαδήποτε πιστοποιημένη κατάρτιση, ακόμα και σε άσχετα αντικείμενα, ενώ προβλέπεται διαδικασία συνέντευξης για τους 3.000 πρώτους υποψηφίους, με μοριοδότηση που υπερβαίνει τον μέσο όρο των λοιπών αντικειμενικών κριτηρίων, γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα αξιοκρατίας.
Καταδικάζουμε επίσης τη σημερινή στάση της Διοικήτριας της ΔΥΠΑ, που σε προκηρυγμένη από την Ομοσπονδία Στάση Εργασίας και προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου εντός του κτιρίου της Διοίκησης, έδωσε εντολή στην εταιρία φύλαξης για απαγόρευση εισόδου σε εκλεγμένους συνδικαλιστές, σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, παρουσία περιπολικών και αστυνομικών δυνάμεων εντός του προαύλιου χώρου. Η καταστολή δεν θα περάσει!
Απαιτούμε από ΔΥΠΑ, υπουργείο Εργασίας και κυβέρνηση να πάρουν πίσω το «νέο» πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που οδηγεί στην απόλυση 730 εργασιακούς συμβούλους.
- 1 λεπτό πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 32 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου

















