ΑΑΔΕ: Πως μπορείς να υπαχθείς σε ειδικό τρόπο φορολόγησης

Η ΑΑΔΕ δίνει ήδη τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα να υποβάλουν ψηφιακά την αίτηση υπαγωγής τους στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Κώτσηρα, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για την ψηφιακή υποβολή.
Συγκεκριμένα, ανάλογα με το πότε έχει γίνει η ανάληψη υπηρεσίας ή η έναρξη εργασιών:
- Εάν έχει γίνει μέχρι και 2 Ιουλίου, η αίτηση υποβάλλεται έως το τέλος του έτους για υπαγωγή στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος για το ίδιο έτος. Αν υποβληθεί εντός του επόμενου έτους, η αίτηση εξετάζεται για το επόμενο φορολογικό έτος.
- Εάν η ανάληψη υπηρεσίας ή η έναρξη εργασιών έχει γίνει μετά τις 2 Ιουλίου, η αίτηση υποβάλλεται έως το τέλος του επόμενου έτους και αφορά το επόμενο έτος φορολόγησης.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για 5 από τα 6 προηγούμενα έτη πριν τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας.
- Να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία από κράτος-μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.
- Να παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα είτε στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης είτε μέσω ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Να δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον για 2 έτη.
Μετά την επαλήθευση των παραπάνω προϋποθέσεων, η απόφαση υπαγωγής εκδίδεται άμεσα. Όπου απαιτείται επιπλέον έλεγχος μέσω δικαιολογητικών, οι αιτούντες μπορούν να επισυνάψουν ψηφιακά τα απαραίτητα έγγραφα.
Σημειώνεται ότι για την ψηφιακή έκδοση της απόφασης απαιτείται τα στοιχεία του φυσικού προσώπου να είναι επικαιροποιημένα στην ΑΑΔΕ, καθώς χρησιμοποιούνται και για επικοινωνία.
Επιπλέον, όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς ειδικής φορολόγησης μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» για το έτος 2025, και η αίτησή τους παραμένει εκκρεμής, μπορούν να την επανυποβάλουν μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής, ώστε να ολοκληρωθεί ψηφιακά η διαδικασία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:
Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Εισόδημα > Υποβολή αίτησης υπαγωγής σε ειδικό τρόπο φορολόγησης (άρθρο 5Γ ΚΦΕ).
- 6 λεπτά πριν Πανελλήνιες 2026: Σε ποια μαθήματα εξετάζονται σήμερα (4/6) οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
- 8 λεπτά πριν Άλιμος: Σύλληψη 15χρονου για ληστεία και τραυματισμό ηλικιωμένης
- 14 λεπτά πριν Φωτιά σε σπίτι στα Γιαννιτσά: Αστυνομικός έσωσε δύο ανήλικες αδελφές
















