ΑΑΔΕ: Ποιοι χάνουν το επίδομα θέρμανσης από ένα λάθος "κλικ"

Τους πρόδωσε η τεχνολογία

Για ένα λάθος πάτημα στο πλήκτρο του υπολογιστή χιλιάδες δικαιούχοι χάνουν το επίδομα θέρμανσης και απορρίπτονται καθώς το My Θέρμανση δέχεται μεν τις αιτήσεις αλλά όχι διορθώσεις λαθών που έγιναν κατά τη συμπλήρωση των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί. Πολίτες που διαπιστώνουν το λάθος βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και ζητούν να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή My Θέρμανση σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες αιτήσεων επιδότησης δεν έκανε αυτόματη επιβεβαίωση στοιχείων και δεν έβγαζε μήνυμα λάθους αν κάποιος δεν συμπλήρωνε σωστά τα στοιχεία του.

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να αποκλείονται της επιδότησης φτωχά νοικοκυριά, ηλικιωμένοι ή ΑμΕΑ που πληρούν όλα τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια βάσει της φορολογικής επειδή δεν είχαν την άνεση να μπορούν να χειριστούν αλάνθαστα τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όλα θα κριθούν τον Σεπτέμβρη

Αν τελικά κλείσει η πλατφόρμα χωρίς να γίνουν δεκτές διορθώσεις, η άλλη λύση που έχουν όσοι δικαιούνται να λάβουν επίδομα είναι να η Επανεξέταση αιτήσεων χορήγησης επιδόματος.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, ο δικαιούχος θα μπορεί να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης προς τη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.) της ΑΑΔΕ. Αυτό γίνεται  μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE “Μητρώο και Επικοινωνία”,  “Ερωτήματα προς Α.Α.Δ.Ε.” επιλέγοντας ως  θεματική κατηγορία «Επίδομα Θέρμανσης».

Εκεί θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης. Ο έλεγχος μεταφέρεται μετά στις αρμόδιες ΔΟΥ. Μετά τον έλεγχο και σε περίπτωση αποδοχής μέρους ή του συνόλου του αιτήματος, οι ΔΟΥ  προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) επανεκκαθαρίζει την αίτηση και καταβάλλει τυχόν δικαιούμενο ποσό επιδόματος έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram