ΑΑΔΕ: Μοιράζει πρόστιμα χωρίς προειδοποίηση – Πότε φτάνουν τα 500€

ΑΑΔΕ: Μοιράζει πρόστιμα χωρίς προειδοποίηση – Πότε φτάνουν τα 500€

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η ενεργοποίηση του νέου αυτόματου συστήματος επιβολής προστίμων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το σύστημα αφορά φορολογούμενους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Με το νέο καθεστώς, τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται άμεσα και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στους φορολογούμενους μέσω της ψηφιακής πύλης, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση. Στόχος είναι η έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων και η αποφυγή συσσώρευσης εκκρεμοτήτων.

Το ύψος των προστίμων ορίζεται στα 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για διπλογραφικά στην περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης ΦΠΑ, ενώ για τον φόρο εισοδήματος το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ.

Εξαιρούνται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, εφόσον η αρχική έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, καθώς και περιπτώσεις όπου ο επιπλέον φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Σε επόμενη φάση, σχεδιάζεται η εφαρμογή της αυτόματης είσπραξης ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο φόρος να αποδίδεται αμέσως κατά τη συναλλαγή.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Cookies