ΑΑΔΕ: Κλείνει στις 07:00 το myDATA – Πότε επανέρχεται και τι αλλάζει
Εκτός λειτουργίας θα τεθούν σε μία ώρα οι εφαρμογές του myDATA, καθώς η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, προγραμματισμένη τεχνική αναβάθμιση.
Η διακοπή θα ξεκινήσει στις 07:00 και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ολοκληρωθεί στις 09:00. Κατά συνέπεια, επιχειρήσεις, λογιστές και άλλοι χρήστες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις σχετικές εφαρμογές για δύο ώρες.
Μετά την επαναφορά των υπηρεσιών θα τεθεί σε λειτουργία η νέα έκδοση myDATA 2.0.2, η οποία φέρνει σημαντικές αλλαγές στη ψηφιακή διακίνηση αγαθών.
Τι φέρνει η έκδοση myDATA 2.0.2
Η νέα έκδοση ενισχύει τη ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών και προσθέτει περισσότερες επιλογές για:
- την έκδοση παραστατικών,
- την παραλαβή αγαθών,
- τη μεταφορά και την παράδοση,
- την επιστροφή,
- καθώς και την ακύρωση παραστατικών.
Παράλληλα, το myDATA διευρύνει τη διασύνδεσή του με συστήματα ERP και παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Έτσι, επιχειρήσεις, μεταφορείς και παραλήπτες θα μπορούν να παρακολουθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την πορεία κάθε διακίνησης.
Αλλαγές στη ψηφιακή διακίνηση αγαθών
Η αναβάθμιση ενσωματώνει στη διαδικασία ψηφιακής διακίνησης τους τύπους παραστατικών 1.4, 3.1, 3.2 και 11.5.
Επιπλέον, επικαιροποιεί τον κύκλο ζωής και τις διαφορετικές καταστάσεις των παραστατικών. Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα καταγράφει πληρέστερα κάθε στάδιο, από την έκδοση έως την παράδοση ή την επιστροφή.
Τι αλλάζει στην ποσοτική παραλαβή
Νέες δυνατότητες ενεργοποιούνται και για την ποσοτική παραλαβή.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται:
- συσχέτιση των παραστατικών 10.1 και 10.2,
- ακύρωση των συγκεκριμένων παραστατικών μέσω ERP,
- νέα μέθοδος CancelReceivingNote για τους παρόχους,
- προσθήκη αιτίας έκδοσης Δελτίου Ποσοτικής Παραλαβής.
Οι αλλαγές μειώνουν τις χειροκίνητες ενέργειες και επιτρέπουν τη ψηφιακή διαχείριση περισσότερων περιπτώσεων.
Μερική παράδοση και επιστροφή αγαθών
Τι γίνεται όταν ο μεταφορέας παραδίδει μόνο ένα μέρος της ποσότητας;
Η νέα έκδοση υποστηρίζει τη μερική παράδοση, χρησιμοποιώντας την ένδειξη PARTIAL. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα δήλωσης συσκευασιών μέσω της λειτουργίας RegisterTransfer και προσθέτει ελέγχους στη μέθοδο ConfirmDeliveryOutcome.
Επιπλέον, η λειτουργία ConfirmDeliveryReturn επιτρέπει την ολοκλήρωση της διακίνησης όταν πραγματοποιείται επιστροφή αγαθών, στις περιπτώσεις που προβλέπει το σύστημα.
Οι χρήστες θα μπορούν, επίσης, να ελέγχουν την κατάσταση του δελτίου αποστολής μέσω QR URL.
Νέες λειτουργίες στο timologio
Η εφαρμογή timologio αποκτά νέους ελέγχους για τους σκοπούς διακίνησης και εμφανίζει την κατάσταση παράδοσης μέσω της ένδειξης Delivery Status.
Παράλληλα, ο παραλήπτης θα έχει τη δυνατότητα να απορρίψει ένα παραστατικό. Τα απορριφθέντα παραστατικά θα εμφανίζονται με ειδική σήμανση, ενώ θα υπάρχει και αντίστοιχο φίλτρο αναζήτησης.
Η έκδοση περιλαμβάνει, επίσης, λειτουργικές βελτιώσεις και διορθώσεις.
Τι νέο προστίθεται στο myDATAapp
Η αναβάθμιση επεκτείνεται και στην εφαρμογή myDATAapp.
Μετά την ενεργοποίηση της νέας έκδοσης:
- τα δελτία διακίνησης μπορούν να εμφανίζουν την ένδειξη «υπό ζύγιση»,
- θα επιτρέπεται η έναρξη διακίνησης χωρίς μεταφορικό μέσο,
- ενώ διορθώνονται τεχνικά σφάλματα της εφαρμογής.
Πού θα βρείτε βοήθεια
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την εξυπηρέτηση φορολογουμένων my1521:
- τηλεφωνικά στο 1521, χωρίς χρέωση, τις εργάσιμες ημέρες από τις 07:00 έως τις 20:00,
- ηλεκτρονικά μέσω του my1521 όλο το εικοσιτετράωρο, επιλέγοντας «Θέματα Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων & myDATA».