Πούτιν: Παρέμβαση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή – Τι είπε στον πρόεδρο του Ιράν Αντιγραφή τίτλου

Πούτιν: Παρέμβαση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή – Τι είπε στον πρόεδρο του Ιράν  Αντιγραφή τίτλου
Πηγή φωτογραφίας: (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή αναλαμβάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, στέλνει σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας επανειλημμένες επιθέσεις παρά τις προσπάθειες διαλόγου.

Η νέα παρέμβαση του Ρώσου προέδρου πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, λίγο πριν από την περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Τουρκμενιστάν, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι δυνατότητες διπλωματικής διευθέτησης και η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Πούτιν: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την πρόθεση της Ρωσίας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης, προσφέροντας τη συνδρομή της Μόσχας για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να συμβάλουμε στη διευθέτηση αυτής της κατάστασης», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το βράδυ της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Ιράν καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για να τερματιστεί η πολεμική σύγκρουση, η οποία ξέσπασε στα τέλη Φεβρουαρίου, έπειτα από αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς στο ιρανικό έδαφος.

Η τοποθέτηση του Πούτιν αναδεικνύει την επιδίωξη της Μόσχας να αποκτήσει ενεργότερο διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Ιράν προς ΗΠΑ: «Κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε, επιτίθενται ξανά»

Από την πλευρά του, ο Μασούντ Πεζεσκιάν ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, ωστόσο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη στάση της Ουάσιγκτον.

«Κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε με τις ΗΠΑ, αυτές επιτίθενται ξανά», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό μέσο ενημέρωσης IRIB.

Με αυτή την αναφορά, ο Πεζεσκιάν επιχείρησε να αναδείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διπλωματικές προσπάθειες, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αμερικανική πλευρά.

Μπορεί, όμως, η ρωσική παρέμβαση να ανοίξει νέο δρόμο για διαπραγματεύσεις;

Προς το παρόν, η Μόσχα έχει εκφράσει δημόσια την ετοιμότητά της να βοηθήσει, χωρίς να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο σχέδιο διαμεσολάβησης ή χρονοδιάγραμμα ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ρωσία και Ιράν ενισχύουν τη συνεργασία τους – Τι συζήτησαν οι δύο πρόεδροι

Πέρα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, Πούτιν και Πεζεσκιάν εξέτασαν την πορεία των διμερών σχέσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «θετική εξέλιξη» της συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν αναπτύξει στενότερους οικονομικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς.

Ωστόσο, αυτή η συνεργασία προκαλεί αντιδράσεις στη Δύση.

Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν το Ιράν ότι έχει μεταφέρει στη Ρωσία τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Shahed, καθώς και πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Αντίστοιχα, η Ρωσία αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι έχει προσφέρει στην Τεχεράνη πληροφορίες στόχευσης για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για κατηγορίες που αναδεικνύουν τη διεθνή διάσταση της συνεργασίας των δύο κρατών, χωρίς να συνιστούν από μόνες τους επιβεβαίωση των καταγγελλόμενων ενεργειών.

Σύνοδος στο Τουρκμενιστάν: Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν αναμένεται να συμμετάσχουν την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου σε σύνοδο κορυφής στην Αβάζα του Τουρκμενιστάν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.

Στο περιθώριο της διοργάνωσης προβλέπονται και άλλες διμερείς επαφές, με αντικείμενο τις περιφερειακές εξελίξεις και τη διεθνή συνεργασία.

Η νέα συνάντηση Πούτιν και Πεζεσκιάν ακολουθεί τις συνομιλίες που είχαν τον Σεπτέμβριο στο Κιργιστάν, στο περιθώριο συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Η συχνότητα των επαφών τους επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδουν οι δύο κυβερνήσεις στη διατήρηση στενών διαύλων επικοινωνίας.

Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών: Η επιρροή της Ρωσίας και οι νέες ισορροπίες

Στο ευρύτερο περιφερειακό σκηνικό, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), η οποία δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991, κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αρχικός στόχος της ήταν να διατηρήσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Ωστόσο, η επιρροή και η συνοχή της έχουν μεταβληθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ερευνητής γεωπολιτικής της Κεντρικής Ασίας, Γιάνιμπεκ Αρίνοφ, επισημαίνει ότι η ΚΑΚ διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο κατά τη δεκαετία του 1990, χωρίς όμως να παρουσιάσει αντίστοιχη θεσμική εξέλιξη στη συνέχεια.

Εξάλλου, αρκετές χώρες έχουν απομακρυνθεί από τον οργανισμό.

Η Γεωργία αποχώρησε μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, ενώ η Ουκρανία διέκοψε τη συμμετοχή της μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Η Μολδαβία ανακοίνωσε το 2023 την πρόθεσή της να αποχωρήσει, ενισχύοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή της πορεία.

Γιατί η ΚΑΚ παραμένει σημαντική για τον Πούτιν

Παρά τις αποχωρήσεις και τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών, η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την ΚΑΚ ως σημαντικό εργαλείο περιφερειακής επιρροής.

Σύμφωνα με τον Τεμούρ Ουμάροφ, ερευνητή του Κέντρου Κάρνεγκι Ρωσίας-Ευρασίας στο Βερολίνο, ο οργανισμός επιτρέπει στη Μόσχα να προβάλλει τη δική της σφαίρα επιρροής στον μετασοβιετικό χώρο.

Ωστόσο, αρκετές χώρες της περιοχής επιδιώκουν πλέον να διευρύνουν τις διεθνείς συνεργασίες τους, αναπτύσσοντας σχέσεις τόσο με την Κίνα όσο και με δυτικά κράτη.

Ο Γιάνιμπεκ Αρίνοφ εκτιμά ότι ακόμη και αν η Ρωσία αξιοποιήσει την ΚΑΚ για να προωθήσει αντιδυτικές ή αντιουκρανικές θέσεις, τα υπόλοιπα μέλη δεν είναι δεδομένο ότι θα τις υιοθετήσουν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμάκωση των επιθέσεων και διπλωματικό αδιέξοδο

Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να επηρεάζει καθοριστικά τις διεθνείς ισορροπίες.

Περισσότερα από τεσσεράμισι χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς.

Παράλληλα, οι αμερικανικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας παραμένουν σε αδιέξοδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, χαρακτήρισε την Πέμπτη την κατάσταση «πολύ επικίνδυνη», υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των εξελίξεων.

Τι σημαίνει η παρέμβαση Πούτιν για τη Μέση Ανατολή

Η πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για ρωσική συνδρομή στην ειρηνευτική διαδικασία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία δημιουργούν παράλληλες προκλήσεις για τη διεθνή διπλωματία.

Από τη μία πλευρά, η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της ως συνομιλητής σε κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα. Από την άλλη, η Τεχεράνη δηλώνει διαθέσιμη για διάλογο, αλλά διατηρεί την έντονη αντιπαράθεσή της με την Ουάσιγκτον.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν η ρωσική πρόταση θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη διπλωματική πρωτοβουλία ή θα παραμείνει στο επίπεδο των δημόσιων δηλώσεων.

Προς το παρόν, οι συνομιλίες Πούτιν και Πεζεσκιάν καταδεικνύουν την πρόθεση των δύο χωρών να διατηρήσουν στενή συνεργασία, την ώρα που οι προοπτικές ειρήνης στη Μέση Ανατολή παραμένουν αβέβαιες.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: enimerosi@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies