ΕΠΑΛ: Ενισχυτική διδασκαλία με δύο εκπαιδευτικούς – Τι προβλέπει το νέο ΦΕΚ
Το πλαίσιο για την Εναλλακτική Ενισχυτική Διδασκαλία στα ΕΠΑΛ και στα Πρότυπα ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2026-2027 καθορίζει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, την οποία δημοσίευσε η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σε ΦΕΚ.
Το πρόγραμμα προβλέπει δύο εκπαιδευτικούς της ίδιας ειδικότητας μέσα στην τάξη, στα μαθήματα «Νέα Ελληνικά» και «Μαθηματικά», με προτεραιότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες της Α΄ τάξης.
Παράλληλα, η απόφαση ορίζει τον τρόπο στελέχωσης των σχολείων με αναπληρωτές και τη δυνατότητα διάθεσης εκπαιδευτικών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Πώς θα λειτουργεί η ενισχυτική διδασκαλία
Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα ΕΠΑΛ και Πρότυπα ΕΠΑΛ της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν τη συνδιδασκαλία μέσα στις ώρες του κανονικού ωρολογίου προγράμματος.
Στόχος είναι να ενισχύσουν τις γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες των μαθητών, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να προσφέρουν παιδαγωγική υποστήριξη.
Τη διδακτική ομάδα αποτελούν:
- Ο Υπεύθυνος Καθηγητής Μαθήματος, στον οποίο ο Σύλλογος Διδασκόντων αναθέτει το μάθημα.
- Ο Συνεργάτης Καθηγητής Μαθήματος, ο οποίος προσλαμβάνεται ή τοποθετείται για τις ανάγκες του προγράμματος.
Οι δύο εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν από κοινού το μάθημα και προσαρμόζουν τη διδασκαλία στις ανάγκες της τάξης. Ωστόσο, την αξιολόγηση των μαθητών αναλαμβάνει ο Υπεύθυνος Καθηγητής Μαθήματος.
Αναπληρωτές: Τι προβλέπει το ΦΕΚ για τις προσλήψεις
Η απόφαση προβλέπει στελέχωση με αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.
Οι προσλήψεις ακολουθούν την κατάταξη των υποψηφίων στον οικείο αξιολογικό πίνακα του ΑΣΕΠ.
Πώς συμπληρώνουν οι αναπληρωτές το ωράριό τους
Εάν οι αναπληρωτές δεν συμπληρώνουν το ωράριό τους με ενισχυτική διδασκαλία στην Α΄ τάξη, μπορούν να διδάσκουν σε τμήματα Α΄ τάξης όμορου ΕΠΑΛ ή Πρότυπου ΕΠΑΛ που εφαρμόζει το πρόγραμμα.
Εφόσον εξακολουθούν να έχουν υπόλοιπο ωραρίου, μπορούν να απασχολούνται στην ενισχυτική διδασκαλία τμημάτων Β΄ και Γ΄ τάξης των σχολείων όπου έχουν τοποθετηθεί, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Πότε μπορούν να συμμετέχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί
Παράλληλα, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να διαθέτουν μόνιμους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ02 και ΠΕ03 που βρίσκονται στη διάθεσή τους.
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η προηγούμενη κάλυψη των αναγκών του κανονικού ωρολογίου προγράμματος όλων των σχολείων της Διεύθυνσης.
Αντίστοιχα, η απόφαση επιτρέπει, υπό τους όρους που ορίζει, τη διάθεση ήδη προσληφθέντων αναπληρωτών του κανονικού προγράμματος, εφόσον οι σχετικές ανάγκες έχουν καλυφθεί πλήρως.
Μετρά η υπηρεσία στην ενισχυτική διδασκαλία;
Ναι. Η απόφαση ορίζει ότι ο χρόνος υπηρεσίας στα τμήματα Εναλλακτικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας προσμετράται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας.
Διαβάστε αναλυτικά
Skip to PDF content- 12 λεπτά πριν Μητσοτάκης: 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ – Νέα επιδότηση στο diesel
- 18 λεπτά πριν Προσλήψεις στο Δημόσιο 2027: Σχέδιο για περίπου 30.000 μόνιμες θέσεις
- 33 λεπτά πριν Τέμπη: Κατασχέθηκε το κινητό του Νίκου Ναλμπάντη – Απορρίφθηκε το αίτημα για Γεωργιάδη και Μαρκόπουλο








